Katujen ja väylien työohjelmaan 2,5 miljoonaa

Työohjelma on vain osa rakentamista. Budjetti- ja EU-rahoituksella katuja, väyliä ja asuntoalueiden kunnallistekniikkaa rakennetaan jopa seitsemällä miljoonalla eurolla.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANNAN palvelutuotannon tämän vuoden keskeneräisten katujen ja liikenneväylien työohjelmaan varataan yhteensä yli 2,5 miljoonan euron rahoitus. Tekninen lautakunta päättää rakentamisen kohteista ensi viikolla.

Lisäksi kaupunginvaltuusto on varannut omilla talousarviopäätöksillään katuihin ja väyliin reilut neljä miljoonaa euroa.

Niillä rahoitetaan muun muassa Kuutostien ramppien rakentamista, Helsingintien nelikaistaistumista, keskustan katurakentamista sekä tonttitakuun perusteella kunnallisteknisiä katutöitä monilla uusilla asuinalueilla.

Katujen ja liikenneväylien rakentamiseen käytettävää rahamäärää on vaikea arvioida, koska monia kohteita rakennetaan edellisvuodelta siirretyillä määrärahoilla. Päälle tulevat vielä EU-rahoituksella toteutettavat kohteet, joista vasta osa on päätetty.

Koko potti nousee arviolta seitsemään miljoonaan euroon.

KESKENERÄISTEN katujen työohjelman rahoitus on 975?000 euroa. Tekninen toimiala esitti rakentamiseen miljoonaa euroa, mutta poliittisella päätöksellä rahoitusta siirrettiin leikkipuistojen kohentamiseen.

Nykyisellä keskeneräisten katujen rakentamistahdilla on epätodennäköistä, että vähentämistavoite 55:een kilometriin toteutuisi vuoteen 2012 mennessä. Viime vuoden heinäkuussa keskeneräisiä katuja oli 61,3 kilometriä.

– Tavoitepituus olisi mahdollista saavuttaa, jos keskeneräisiin katuihin osoitettaisiin tuplarahoitus nykyiseen verrattuna. Tavoite lähenee tai etääntyy päättäjien myöntämien määrärahojen tahdissa, sanoo palvelutuotannon rakennuspäällikkö Erkki Pesonen.

Uuden työyhteenliittymän Tyllin perustaminen vaikuttaa katutöihin yhä enemmän, kun kunnallistekniikkaa rakentavat tahot ovat kohteessa yhtä aikaa.

– Yritämme hankkia kohteisiin kokonaisrahoituksen ja rakentaa ne kerralla kuntoon vesi- ja energiayhtiön töiden kanssa, Pesonen kertoo.

JOUTSENON Energian arvoon liittyvät investoinnit ovat tänä vuonna 700?000 euroa. Niillä rakennetaan Kuusiston omakotialueen katutyöt loppuun saakka sekä Korvenkyläntie.

Korvenkyläntien alle vesiyhtiö rakentaa Rauhaan johtavaa uutta viemärilinjaa, koska vanhan linjan kapasiteetti ei olisi riittänyt kylpylähotellin tarpeisiin.

Tuotantojohtaja Pasi Leimin mukaan samassa yhteydessä on järkevä rakentaa valmiiksi myös Korvenkyläntien katurakenteet puolentoista kilometrin matkalla.

Sen sijaan Joutsenon taajamassa Keskuskadun rakentaminen siirtyy, vaikka määrärahaa on varattu 400?000 euroa tälle vuodelle.

– Teemme Joutsenoon keskustan kehittämisohjelman ja rakentamissuunnitelman, jonka pohjalta työt alkavat ensi vuonna, Leimi kertoo.

Osittain rakennettavat

Läntinen Kanavatie välillä Halitziuksenpuistotie-Kartanontie Läntinen Kanavatien raitti välillä Haartmaninkadun kortteli 143-risteys Kartanontien risteys välillä Läntinen Kanavatie-Furulundintie Mastokatu välillä Itäinen Kanavatie-Mastokatu Messikatu välillä Sulkuvartijankatu-Purokatu Pienniemenkadun raitti välillä kääntöpaikka-Jupiterinkatu

Kokonaan rakennettavat

Pekantie

Joosepintie

Kaarikatu

Haaparouskunkatu

Kangasrouskunkatu

Leppärouskunkatu

Mustarouskunkatu

Herkkutatinkatu

Voitatinkatu

Joutsenon Energian

kohteita

Kuusiston alueen jatkotyöt (osittain edellisen vuoden määrärahoilla) Korvenkyläntien katurakenteiden uusiminen Keskuskadun yleisten alueiden kunnostaminen Ravattilan koulun liikennejärjestelyt

61,3 km

Viime vuonna keskeneräisiä katuja oli 61,3 kilometriä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki