Categories
Artikkelit

Kiitoradalta uutta ilmaa

Saku Hyttisellä on 33-vuotiaana takanaan jo 16 vuotta yrittäjänä.

Heikki Sairanen

SAKU HYTTINEN, 33, jaksaa paiskia hommia. Lappeenrantalaisen yrittäjän nimen yhteydessä vilahtaa milloin mikäkin yritys: Conte Invest, Karelia Lines, Lappeenranta International Airport, Fly Lappeenranta, Ysituote, Wiltsu, eRenta.

Mies sanoo kuitenkin mieluummin toimivansa taustalla kuin olevansa näkyvä keulakuva.

-Annan toisten olla äänessä, Hyttinen sanoo.

Yritystensa myötä Hyttinen on mukana Lappeenrannan Huhtiniemen kylpylähankkeessa, risteilybisneksessä, lentoaseman kenttäpalveluissa, yökerhotoiminnassa ja jopa autonvuokrauksessa.

KAIKKI ALKOI Lappeenrannan kauppaoppilaitoksen oppilaskunnan kahviosta. 17-vuotias opiskelija päätti, että koulun kahvioon täytyy tulla joku järjestys?-?se kun toimi miten toimi.

Hyttinen osti Lasse Liukkosen kanssa 110 markalla kahvia ja kahvipullaa, ja homma alkoi toimia.

Pian armeijan jälkeen Hyttinen kipusi Lappeenrannan vesitorniin, jossa hän Liukkosen kanssa aloitti kahvilatoiminnan.

-Se oli hieno paikka. Vesitornille voisi olla taas tilaus, hän tuumii.

Liukkonen toimii nykyisin Lahdessa. Tiet erosivat, kun Liukkonen halusi vähentää työmäärää ja Hyttinen tuplata sen.

-Siinä ajatukset eivät kohdanneet, Liukkonen sanoo.

NYKYÄÄN Saku Hyttinen myöntää olevansa matkailuyrittäjä. Ammattimieskin on hänestä hyvä nimike. Toimitusjohtajan tittelin hän on kirjannut vain risteilyjä myyvän Karelia Linesin käyntikorttiin.

Yrittäminen kulkee usein suvussa. Yli puolet yrittäjistä on kasvanut perheessä, jossa ainakin jompikumpi vanhemmista on yrittäjä. Niin kävi myös Hyttiselle. Poika tiesi jo seitsemänvuotiaana, että hänestä tulee yrittäjä.

Hyttisen tuntevat kollegat pitävät häntä yritteliäänä miehenä. Häntä luonnehditaan kovaksi työntekijäksi ja ideoita pursuavaksi energiapakkaukseksi.

-Hänellä on ideoita ja ihmeen paljon virtaa suurinpiirtein joka lähtöön, sanoo Prinsessa Armada -laivaravintolan yrittäjä Kari Nalli.

Nalli huomauttaa, että Hyttisellä ei ole ravintola-alan koulutusta. Hän on opetellut asiat itse ja päässyt mukaan vaativiinkin projekteihin, kuten taannoiseen EU:n ulkoministerikokoukseen Lappeenrannassa.

-Ihmeen touhukas nuori mies. Ideoita pursuaa paljon, ja useimmiten ne myös jalostuvat, toteaa matkailuyrittäjä Seppo Suutari.

Hyttinen itse sanoo, ettei osaa olla toimettomana.

-Kesällä olin kerran kansimiehenä laivalla ja kerran pääsin tiskaamaankin, kun piti saada puhtaita astioita. Kaivuriakin kokeilin, kun tehtiin parkkipaikkaa lentokentällä, mutta siitä ei tullut mitään, Hyttinen itse sanoo.

SAKU HYTTINEN tuntee elävänsä nyt yrittämisen parasta aikaa. Työ ei tunnu työltä, vaikka takana on jo noin 16 yrittäjävuotta.

-En ole kertaakaan lähtenyt töihin aamulla voivotellen.

Uutta ilmaa siipiensä alle Hyttinen hakee Lappeenrannan lentokentän kiitoradalta, kun Lappeenrannan kaupunki myi Fly Lappeenrannan kolmelle yrittäjälle, joista yksi on Hyttinen.

Lentoaseman myötä Hyttinen on kiinnostunut entisestään hyvästä asiakaspalvelusta. Hänen mukaansa lappeenrantalaisilla on vielä paljon opittavaa, jotta yritykset ymmärtäisivät venäläisasiakkaiden tarpeet.

-Ympäri Suomea on samanlaisia vaatekauppoja ja ruokakauppoja kuin Lappeenrannassa, mutta jos täällä tarjotaan muita parempaa palvelua, puskaradio Venäjällä kertoo siitä nopeasti.

Hyttinen sanoo ymmärtävänsä nihkeät asenteet venäläisiä kohtaan.

-Toisaalta olen vakuuttunut, että vain parantamalla palvelua voitamme myös itse. Yksistään Pietarissa on vielä miljoonia sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole käyneet täällä.

Lappeenrannan ilmapiiriä yrittämiselle Hyttinen pitää hyvänä. Toiveena kuitenkin on, ettei kukaan tuijottaisi ainoastaan omaan napaansa. Kateus ei ole hyväksi. Etenkin matkailussa pitäisi saada paljon enemmän yhdessä tekemisen meininkiä.

Yhteistyön merkityksen hän sanoo ymmärtäneensä jo silloin, kun alkoi myydä kahvia ja pullaa Lasse Liukkosen kanssa. Samalla tavalla matkailuväellä voisi yhdessä olla enemmän rohkeutta kokeilla ja ottaa riskejä.

VIIME KESÄNÄ Hyttinen perusti uuden autonvuokrausyrityksen eRenta.fi. Yhtiö aloitti toimintansa viime toukokuun alussa. Hyttinen sanoo, että hyvät ideat syntyvät, kun pitää silmänsä auki, lukee lehtiä ja on ajassa mukana.

-Autonvuokrauksen kekkasin Jupen kanssa, kun laskeuduimme kentälle.

Jupe on Juha-Pekka Paananen.

Autonvuokrauksen suosio oli yllätys. Jopa niin, että yhtiö aloittaa toiminnan myös Helsingissä, Oulussa ja ensi vuonna myös Tallinnassa ja Pietarissa.

Yhteensä Saku Hyttisen yritykset työllistävät Lappeenrannassa kesäkuukausina noin 30 henkeä.

Entäpä uudet visiot?

-Nykyisten kehittämisessä ja kenties myös laajentamisessa on ihan tarpeeksi, Hyttinen sanoo.

LÄHIPIIRI sanoo yhteistyön Hyttisen kanssa sujuvan pääasiassa hyvin. Sekä Kari Nallin että Seppo Suutarin mukaan sopimus on pitänyt aina. Vaikka joskus jotain skismaa olisi ollutkin, siitä on pystytty puhumaan ja sopimaan.

Eräs yrittäjä, joka ei halua nimeään julkisuuteen, suhtautuu hivenen varovaisemmin.

-Toimeen hänen kanssaan kyllä tulee, kunhan pitää jalat maassa.

-Hän on erittäin päättäväinen ja ahkera ja määrätietoinen ja arvostaa suhteita joka puolelle. Meillä oli hyvät suhteet silloin kaikkiin yhteistyökumppaneihin, kun toimimme yhdessä, Liukkonen toteaa.

-Saku on nuoresta pitäen ollut mukana ja aistinut, että ostaa markalla ja myy kahdella, Liukkonen toteaa.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Lappeenrannan kaupunki möi Fly Lappeenrannan kolmelle yrittäjälle, joista yksi on Saku Hyttinen.

Saku Hyttinen

Syntynyt 5.3. 1977 Lappeenrannassa, asunut ja yrittänyt koko ikänsä Lappeenrannassa.

Yrittäjä, matkailuyrittäjä, ammattimies, toimitusjohtaja.

Perheessä avovaimo, ei lapsia.

Kielitaitoa on muun muassa siten, että ymmärtää espanjaa ja venäjästä peruskohteliaisuudet.

Asuu kolmiossa Lappeenrannan Pallossa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen