Categories
Artikkelit

Kiven sisällä aika pysähtyy

Antti Lempiäisen Konnunsuo-dokumenttifilmi pääsi monelle festivaalille ja keräsi hyvää palautetta. Lempiäiseltä on tulossa seuraavaksi dokumentaarinen elokuva viimeisistä Imatran ajoista.

Lappeenranta. Antti Lempiäinen tallentaa ohjaamiinsa dokumentaarisiin elokuviin aikaa ja odottamista. Viimeksi on valmistunut elokuva 3 Walls lakkautettavasta Konnunsuon vankilasta. Siinä kaksi vankia ja yksi vanginvartija kohtaavat kukin omat esteensä. Aika kulkee vääjäämättömästi eteenpäin, vaikka siltä ei välttämättä vankilan muurien sisällä tunnu.

— Muutama vuosi sitten osui silmiin uutinen vankiloiden, myös Konnunsuon, lakkauttamisesta. Olin juuri etsimässä aihetta uudelle leffalle ja tajusin, että siinähän se aihe on, Lempiäinen muistelee.

Myös vankilanjohtaja Lea Lehtosen mielestä kuoleva vankila ansaitsi taiteellisen muistomerkin. Lempiäinen kirjoitti käsikirjoituksen ja haki apurahoja. Taakseen hän sai aiheesta innostuneen tuottajan, Elokuvasäätiön sekä Yleisradion.

Lempiäinen näkee Konnunsuossa paljon elokuvallisia piirteitä: vanha, jylhä, massiivinen ja jo jonkin verran rapistunut rakennusrypäs, joka elää omaa elämäänsä lähellä rajaa ja keskellä suota.

3 Wallsin kuvaukset sujuivat muutamassa päivässä. Vankilan väen luottamus elokuvantekijöihin oli lujaa ja liikkuminen vapaata.

Äänisuunnittelija Petrus Rapon pöydällä työstetään paraikaa Lempiäisen seuraavaa dokumentaarista filmiä, joka kertoo viimeisistä Imatran ajoista vuodelta 1986. Materiaalia sitä varten oli vaikea löytää. Elokuva valmistunee kevään aikana.

Seuraavassa Etelä-Karjalaan sijoittuvassa filmissä aiheena on jalkapallo.

— Minulle on luontevinta kuvata eteläkarjalaisia aiheita, läheltä omia juuriani, Lempiäinen huomaa.

Lempiäinen kuvailee dokumenttejaan poeettisiksi ja progressiivisiksi teoksiksi, jotka tuovat esiin unohdettuja asioita ja antisankareita.

— Ääni on elokuvissani tärkeä. Se kuljettaa tunnetta mukanaan. En tee puhuvia päitä, vaan käytän mahdollisimman vähän puhetta, dialogia en ollenkaan. Mitä vähemmän puhetta ja vuoropuhelua, sitä elokuvallisempaa.

Leipätyökseen Antti Lempiäinen kuvaa dokumenttiryhmissä Yleisradiolla.

— Siinä pääsee ihmisten elämään. Reissattua tulee paljon.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Antti Lempiäinen

Imatran Huhtasenkylän poika innostui elokuvien teosta niin kuin moni muukin teini: videokamera tallensi splatter-elokuvia. — Joillekin elokuvallinen ilmaisumuoto vain jää päälle. Minulle jäi.

Konnunsuon vankilasta kertovassa elokuvassa 3 Walls (3 seinää) esiintyy kaksi vankia ja yksi vanginvartija.

Ääni on elokuvissani tärkeä. Se kuljettaa tunnetta mukanaan.

Antti Lempiäinen

Antti Lempiäinen:

Syntynyt 1979 Imatralla.

Asuu Helsingissä.

Suoritti elokuvaopintonsa Lahden muotoiluinstituutin elokuvailmaisun osastolla 2004.

Työskentelee kuvaajana dokumenttiryhmissä Yleisradiolla.

Ohjannut kolme dokumenttia

Omakustanne Kuolema nyky-Suomessa (2008) sukunsa ylläpitämästä, nyt jo lakkautetusta Huhtasenkylän Kauppapurnusta oli mukana dokumenttielokuvafestivaaleilla Amsterdamissa sekä Docpointissa.

The Shoreline (2008) kuvaa pienen kalastajakylän arkea Beninissä, Länsi-Afrikassa.

Konnunsuon vankilasta kertova 3 Walls (2009) on ollut monilla merkittävillä kansainvälisillä festivaaleilla, mm. Doc Leipzigissa, Nordisk Panoramassa ja Jihlavan filmifestivaaleilla Tshekissä.

Kirjoittaa Elokuvasäätiön tuella uutta elokuvaa, jota kuvataan Suomessa ja Ruandassa ensi syksynä.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen