Lappeenrannassa tutkitaan yhden seurakunnan vaihtoehto

Seurakuntayhtymästä muodostettava seurakunta olisi yksi maan suurimmista. Tehokkuutta tulisi ensisijaisesti toiminnallisella puolella. Mahdolliset kuntaliitokset merkitsisivät myös seurakuntien yhdistymistä.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan seurakuntayhtymässä selvitetään yhtymän mahdollista liittymistä yhdeksi seurakunnaksi. Seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto hyväksyi linjauksen keskiviikkona. Yhtymän tulevaisuuden mallia tutkitaan vaalikauden 2011—2014 aikana.

Arvioinnin ohjaajaksi tulee Lapuan hiippakunnan entinen dekaani Paavo Haapakoski, joka oli ennen eläkkeelle jäämistään mukana muun muassa Tampereen seurakuntayhtymän ja Seinäjoen alueen seurakuntien vastaavissa prosesseissa.

Joutsenon, Lappeen, Lappeenrannan, Lauritsalan ja Sammonlahden seurakuntien muodostama seurakuntayhtymä on yksi kirkon suurimmista seurakuntatalouksista. Kaikki viisi seurakuntaa ovat melko tasavahvoja. Nuijamaa ja Ylämaa kuuluvat nykyisin Lappeen seurakuntaan.

— Helsingin seurakuntayhtymä on ylivertaisen suuri, Lappeenrannan seurakuntayhtymä kuuluu 14 suurimman joukkoon, talousjohtaja Irmeli Hakkarainen kertoo.

Jyväskylässä on vain yksi seurakunta, joka on selvästi Lappeenrannan yhtymää suurempi.

KIRKKONEUVOSTON puheenjohtaja, Lappeen kirkkoherra Mika Lehtola painottaa, että selvitystyössä haetaan ratkaisua toiminnallisiin kysymyksiin. Mitään hallintovetoista yhdistymistä ei ole tarkoitus toteuttaa.

— Nyt seurakuntalaisilla, luottamushenkilöillä ja työntekijöillä on vaikuttamisen paikka.

Kaikki vaihtoehdot viidestä yhteen seurakuntaan ovat avoinna. Osittainen yhdistyminen ei kuitenkaan Lehtolan arvion mukaan ratkaisisi ongelmia.

ONGELMANA on esimerkiksi eri seurakuntien työntekijöiden töiden sovittaminen. Joissakin seurakunnista toimitukset voivat ruuhkaantua jonakin viikonloppuna. Silloin työvoiman järjestämisessä muista seurakunnista on ollut hankaluuksia.

Rippikoulutyö on Lehtolan mukaan ollut tehokasta seurakuntien rajojen yli.

Virallisesti seurakuntien yhteisiä työmuotoja ovat muun muassa lapsi- ja erityisnuorisotyö.

Lehtola toivoo, ettei selvityksen aikana juututtaisi yksittäisiin ”itsenäisyyskysymyksiin”, vaan pyrittäisiin perustehtävän kannalta parhaisiin ratkaisuihin.

SEURAKUNTAYHTYMÄN taloutta yhdistyminen ei Hakkaraisen mukaan ratkaisisi, mutta säästöjä voisi tulla toiminnan tehostumisen kautta.

Viime vuonna yhtymä ei päässyt verotuloissa 13 miljoonan euron tavoitteeseen. Jäseniä on nyt hieman alle 59 000. Määrä pieneni viime vuonna noin tuhannella.

Lasku johtuu paitsi muuttotappioista myös kirkosta eroamisesta. Yhteisöverotulot ovat samaan aikaan heittelehtineet.

Yhtymä on myynyt omaisuutta turvatakseen investoinnit. Kirkkoja ja virastotalo on kunnostettu, mutta korjattavaa on vielä jäljellä. Yhtymä selvittää muiden tilojensa käyttöastetta: onko niitä mielekästä kehittää vai myydä pois.

Yhtymän tase on noin 30 miljoonaa euroa, mutta summa hämää. Mikä rahallinen arvo esimerkiksi kirkkorakennuksella todellisuudessa on?

Kuvat: Arkisto Kuvakooste: Päivi Virta-Salo

Kirjoittaja:
Esa Vilenius