Categories
Artikkelit

Lunta on reilusti ja painavasti

Kaakkoisen Suomen ja Saimaan lumikuorma on 40 prosenttia tavanomaista suurempi. Lumipeite on normaalia paksumpi.

LUNTA ON silminnähden paljon. Samaa todistavat myös mittaukset. Lunta on kaakkoisessa Suomessa tavanomaista enemmän. Myös lumikuorma on keskimääräistä suurempi.

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että Kaakkois-Suomen ja Saimaan alueen lumikuorma oli loppuviikosta 120-125 kiloa neliömetriä kohti.

LUMIKUORMA on noin 40 prosenttia suurempi kuin keskimäärin tähän aikaan. Lumikuorma on Vehviläisen mukaan kasvanut erityisesti viimeisten parin viikon aikana.

Painavinta lunta löytyy ympäristökeskuksen lumikuormakartan mukaan Ruokolahden, Puumalan, Sulkavan ja Punkaharjun rajaseudulta.

Lumipeitteen paksuus on Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan 50-75 senttiä kaakkoisessa Suomessa. Eniten lunta on Rautjärven-Parikkalan tietämillä.

-Selvästi yli tavanomaisten arvojen ollaan, meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksesta sanoo.

Vähiten lunta on Lappeenrannan Lepolassa. Lappeenrannassa lunta on näköpäältä enemmän kuin Lepolan mittaustieto, reilut 40 senttiä, antaa ymmärtää.

KATTOLUMIEN pudotuksessa kannattaa Vehviläisen mukaan säilyttää maltti. Omakotiasukkaiden, etenkään vanhemman väen, ei kannata suinpäin mennä katolle.

-Lumenpudottajan loukkaantuminen on suurempi riski kuin omakotitalon katon romahtaminen, Vehviläinen korostaa.

Omakotitalojen kattojen romahtamisia ei ole Vehviläisen mukaan sattunut. Eri asia ovat heppoisesti rakennetetut teollisuus- ja muut hallit sekä talousrakennukset ja etenkin vanhat ulkorakennukset.

Vehviläisen yleisohje on, että puolen metrin lumikerroksesta ei pidä vielä olla huolissaan. Jos katolla on metri lunta, lunta on syytä pudottaa, mutta mieluiten ammattilaisten voimin.

Ohjeiden antaminen siitä, milloin lumet pitää pudottaa ja milloin ei tarvitse, on Vehviläisen mukaan hyvin vaikeaa.

-Kattoja kannattaa pitää silmällä ja reagoida asiaan tapauskohtaisesti.

Jos maastossa on puoli metriä lunta, sitä voi kertyä joillekin katoille huomattavasti enemmän.

Lumipeitteen paksuustietoja

Suluissa pitkänajan keskiarvo 31. tammikuuta, jos tieto on olemassa

Lappeenranta Lepola 43 senttiä (44 senttiä) Ruokolahti Kotaniemi 62 (45) Rautjärvi Kangaskoski 75 Kouvola Utti 73 Kotka Kirkonmaa 63 Kouvola Anjala 63 Virolahti Koivuniemi 63 Iitti Kausala 59 Kouvola Voikoski 59 Mikkeli Pitkähiekka 66 (39) Punkaharju Laukansaari 69 (36) Savonlinna Laukansaari 75 Tohmajärvi Kemie 65 (51)

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen