Näytteiden tutkijoista on krooninen pula sote-piirissä

Bioanalyytikoille löytyy töitä Etelä-Karjalasta, mutta mistä löytyvät uudet bioanalyytikot. Sote-piiri ei ole pystynyt täyttämään avoimia toimia.

Tenho Tiilikainen

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiiri kärsii bioanalyytikkojen pulasta. Laboratorio- ja muita näytteitä tutkivia bioanalyytikkoja voitaisiin palkata heti lähes puolenkymmentä lisää. Parin seuraavan vuoden aikana uusien bioanalyytikkojen tarve kasvaa eläköitymisten myötä huomattavasti suuremmaksi.

-Meiltä eläkeiän saavuttaa parin seuraavan vuoden aikana 10-15 bioanalyytikkoa. Emme tosin tiedä, käyttävätkö kaikki mahdollisuuden jäädä eläkkeelle heti. Joka tapauksessa töitä olisi muutaman vuoden sisällä tarjolla jopa parille kymmenelle bioanalyytikolle, osastonhoitaja Eila Tolppanen keskussairaalan laboratoriosta sanoo.

TYÖVOIMAPULA ei bioanalyytikkojen kohdalla ole uusi asia. Työvoimavajetta on ollut jo useamman vuoden ajan.

-Avoimiin toimiin ei ole ollut riittävästi hakijoita tai sitten hakijat ovat olleet epäpäteviä. Olemme porukalla miettineet, mikä olisi se porkkana, jonka avulla valmistuvia bioanalyytikkoja saataisiin houkuteltua Etelä-Karjalaan. Nyt tilanne tavallaan vielä pahenee, kun lähimmästä bioanalyytikkoja kouluttavasta Joensuun ammattikorkeakoulusta loppuu alan opetus, Etelä-Karjalan bioanalyytikkojen puheenjohtaja Kirsi Turtia miettii.

Sote-piirissä bioanalyytikkopulaa on pyritty helpottamaan kouluttamalla muun muassa lähi- ja sairaanhoitajia näytteen ottajiksi. Näin näytteitä ottaneet bioanalyytikot on voitu aiempaa useammin ohjata näytteiden tutkimiseen.

-Viime vuonna täydennyskoulutuksessa oli 24 ja tänä vuonna 19 henkilöä. Tämä on vähän helpottanut tilannetta, mutta aika ajoin olemme tilanteessa, jossa ylitöitä ei voida välttää, osastonhoitaja Tolppanen sanoo.

Puheenjohtaja Turtian mukaan helpotusta saatetaan saada myös Lahdessa järjestettävästä erillisestä bioanalyytikkojen aikuiskoulutuskuviosta.

-Tässä koulutuksessa on mukana kolme lappeenrantalaista. Toivottavasti he hakeutuvat valmistumisen jälkeen maakuntaan töihin.

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiiri on ollut aktiivinen esittämään bioanalyytikkojen koulutusta myös Saimaan ammattikorkeakouluun. Ministeriö on tähän saakka torpannut toiveet.

-Maakunnassa annettava alan opetus olisi varmasti hyvä keino helpottaa alan työvoimapulaa. Kovin nihkeästi nuo koulutusasiat tuntuvat ministeriössä etenevän, sotepiirin henkilöstöpäällikkö Keijo Siiskonen tunnustaa.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Laboratoriohoitaja Riitta Turunen on töissä Etelä-Karjalan keskussairaalan kemian laboratoriossa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen