Synnytysten ruuhka jatkuu

Vuosi sitten avattu uusi synnytysosasto käy aika ajoin jo ahtaaksi.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Maailmaan putkahti viime vuonna kaikkiaan yli 1?240 uutta eteläkarjalaista. Etelä-Karjalan keskussairaalassa päivänvalon näki 1?239 vauvaa, joukossa 17 kaksoset. Lisäksi eteläkarjalaisia syntyi Savonlinnassa, sillä parikkalalaiset saavat edelleen valita, kumpaan suuntaan lähtevät synnyttämään.

Kyseessä on jo melkein vauvabuumi, sillä viime vuosina vauvojen määrä Etelä-Karjalan keskussairaalassa on jäänyt 1 100 ja 1 200 välille. Suuntaus on sama koko maassa.

Buumi on pistänyt lujille vasta reilun vuoden käytössä olleen uuden synnytysosaston. Osaston 15 paikkaa ovat varsinkin loppuvuodesta olleet niin täynnä, että äitejä lapsineen on jouduttu sijoittamaan tarkkailuhuoneisiin sekä aika ajoin myös naistentautien osastolle.

Perhehuoneiksi tarkoitettuja huoneita ei ole pystytty rauhoittamaan yksin perheille. Aika ajoin kaikki synnytyssalit ovat olleet käytössä yhtä aikaa.

-Ahdasta on ollut. Monasti on mietitty, mihin tulijat pistettäisiin. Mukavahan se on, että lapsia syntyy, mutta joskus tuntuu, että kaikkia ei ehdi ohjata niin paljon kuin haluaisi, pohdiskelivat uudenvuodenpäivänä vuorossa olleet kätilö Marjo Sinkko ja lastenhoitajat Pirjo Villanen ja Tarja Vitikainen.

Väliviikolla vauvoja syntyi jopa seitsemän päivässä, uudenvuoden aatonaattona neljä ja aattona kolme. Uudenvuodenpäivän illansuussa vuoden 2011 puolella oli syntynyt ja neljä vauvaa, mutta osastolla oli silti muutama vapaa paikka.

Synnytyssaleissa oli kuitenkin päällä täysi aherrus, eikä hiljentymistä ole luvassa.

-Tammikuussa on 118 laskettua aikaa, kertoo Sinkko.

Ruuhkista huolimatta nykyinen synnytysosasto on henkilökunnan mielestä melko rauhallinen paikka. Omat suihkut, vessat ja televisiot huoneissa vähentävät liikennettä käytävissä. Osastonhoitaja Tuija Suokas kertoo, että synnytysosastolla ei myöskään tunneta käytäväpaikkoja: tuore äiti ja perhe saa ympärilleen aina seinät.

Tarkkaa lukua Savonlinnassa syntyneistä eteläkarjalaisista ei pyhinä ollut saatavissa. Noin kymmenestä vuoden aikana synnyttäneestä parikkalalaisäidistä useimpien uskottiin synnyttäneen Savonlinnassa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

4-vuotias Elias Lattu ikuisti odotetun pikkuveljen sekä vanhempansa Simo Latun ja Miia Tiitisen keskussairaalan synnytysosastolla uudenvuodenpäivänä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman