Urheiluakatemian rahoitus takkuaa Lappeenrannassa

Imatra tukee urheilijakoulutusta tuntuvasti suuremmalla summalla kuin Lappeenranta.

ETELÄ-KARJALAN Urheiluakatemian kaipaama tukirahoitus on tiukalla Lappeenrannassa. Imatra tukee akatemian pyörittämää keskiasteen oppilaitosten urheilijakoulutusta nelinkertaisella summalla verrattuna Lappeenrantaan.

Imatralla on mukana 54 oppilasta. Kaupungin tuki on vuosittain yli 15 000 euroa, ja toiminnan koordinaattoriksi on palkattu lukion liikunnanopettaja.

Lappeenrannan rahallinen tuki on opetustoimen kautta tuleva 3 700 euroa. mukana on 120 nuorta.

Urheiluakatemian taustalla olevan Etelä-Karjalan Liikunnan ja Urheilun seurakehittäjän Sakari Puseniuksen mukaan koordinaattorin kuluihin kaivattaisiin vähintään 10 000 euron vuosittaista tukea Lappeenrannassakin.

— Koordinaattori huolehtii siitä, että eri lajien harjoitukset toimivat, hän vastaa yhteisharjoituksista ja pitää yhteyksiä eri osapuoliin.

URHEILIJAKOULUTUS alkoi Etelä-Karjalassa viisi vuotta sitten. Käynnistäjinä olivat EKLU ja Imatran sivistystoimenjohtaja Jussi Virsunen.

— Tämä malli on joustava niille nuorille, jotka haluavat hoitaa hyvin sekä koulun että harjoittelun. Se antaa nuorille mahdollisuuden jäädä kotipaikkakunnalle sen sijaan, että he olisivat lähteneet johonkin muulle vaikkapa liikuntalukioon.

— Minun mielestäni oli alun perin selvää, että koordinaattorin tehtävää hoitaa koulupuolen ammattilainen. Hän toimii kosketuspintana eri osapuolten välillä ja on oikea henkilö muistuttamaan urheilevia nuoria myös koulunkäynnin tärkeydestä, Jussi Virsunen korostaa.

LAPPEENRANNASSA koordinaattorin tehtäviä hoiti aluksi SaiPan juniorivalmennuspäällikkö, ja rahoitus tuli kaupunginhallitukselta. Sittemmin rahoitus on vähentynyt, koordinointia on paloiteltu seuravalmentajille ja tehty talkoilla.

— Liikuntatoimi osoittaa nyt toimintaan harjoitustilat ja opetuspuoli osallistuu koordinaattorin kuluihin yhdessä ammattiopiston kanssa, kertoo liikuntatoimen johtaja Ilkka Oksman.

Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan opetustoimen johdon ja rehtorien kokouksessa koordinoinnin tarve tunnustettiin

—Kokouksen mietinnön mukaan suurin osa urheilijakoulutuksen koordinointityöstä on kuitenkin sisällöltään muuta kuin lukiokoulutuksen järjestämiseen liittyvää.

— Rehtoreiden vastuulla on työjärjestysten yhteensovittaminen aamuharjoitusten kanssa ja opintosuoritusten hyväksi lukeminen. Mikäli toimintaan tarvitaan lisää tukea kaupungilta, se pitäisi löytää sieltä, mistä urheiluseurojen toimintaa muutoinkin tuetaan, Routti sanoo.

Kuvateksti

Mika Strandén

Urheiluakatemian urheilijakoulutuksen perjantainen yhteisharjoitus päättyi loppuverryttelyyn ja venyttelyyn Imatran urheilutalon alakerran juoksusuoralla. Etualalla Jarkko Sinkkonen ja Vilmalotta Silvonen.

Urheilijakoulutuksen yhteisharjoituksessa vedettiin perjantaina Imatran urheilutalon alakerrassa loikkaharjoituksia. Loikkimassa Lotta Pasanen ja vuoroaan odottaa Hanna Varjus.

Urheilijakoulutuksen yhteisharjoituksessa vedettiin perjantaina Imatran urheilutalon alakerrassa loikkaharjoituksia. Vilmalotta Silvonen treenaa. vuoroaan odottavat Lotta Pasanen ja Hanna Varjus.

Urheilijakoulutus

Urheilevilla keskiasteen oppilaitosten oppilailla on mahdollisuus harjoitella kouluaikana aamuisin kaksi tuntia kolmesti viikossa.

Kahtena aamuna viikossa urheilijat ovat lajiharjoituksissa, kolmantena järjestetään yhteinen harjoitus.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen