Venäläisomisteinen Eltechnika täydessä käynnissä Joutsenossa

Lampikankaalle sijoittunut yritys työllistää kuusi ihmistä. Lisää ammattitaitoista väkeä tarvittaisiin.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Eltechnika-yhtiön tuotanto on täydessä vauhdissa Lappeenrannan Joutsenossa. Venäläisomisteisen yhtiön ohutlevytehdas valmistaa sarjatuotantona komponentteja muun muassa sähkönjakelu- ja valvontalaitteisiin.

Yhtiön omistajat rekisteröivät viime keväänä Lappeenrantaan Eltechnika Finland -nimisen yhtiön. Maaliskuussa yhtiö osti 2010 konkurssiin menneen Grafimillin painotalon Lampikankaalta reilulla puolella miljoonalla eurolla.

Eltechnica perusteli sijoittumistaan Suomeen muun muassa tuotantotilojen edullisuudella, laina-asioiden järjestymisen helppoudella ja hankintalogistiikan eduilla.

Kesäkuussa toimitusjohtajaksi valittu Lauri Arminen sai kolme kuukautta aikaa palkata työntekijät ja saada koneet pyörimään.

— Ensimmäinen kone käynnistyi syyskuun 10. päivä ja viimeinen lokakuun 6. päivä.

Armisen mukaan tähän mennessä laitteisiin on investoitu 600 000—700 000 euroa. Tänä keväänä lisäinvestointeja tehtäneen noin 200 000 eurolla ja myöhemmin mahdollisesti vielä lisää.

Tehtaassa on yhteensä kuusi työntekijää, jotka kaikki ovat suomalaisia. Tehdas pyörii kahdessa vuorossa.

— Ongelma on lähinnä se, että emme ehdi tekemään niin paljon kuin pitäisi tehdä. Täytyy miettiä pitäisikö siirtyä kolmeen vuoroon, Arminen toteaa.

Hänen mukaansa ammattitaitoisen metallialan työvoiman saaminen on hankalaa. Perustyöhön väkeä löytyy, mutta ohjelmointitaitoa vaativaan työhön ei kuka vain pysty.

Työntekijöistä kaksi muutti Eltechnikan työn perässä Lappeenrantaan. Arminen kehaiseekin kaupungin saaneen yhtiön avulla uusia veronmaksajia.

Tehtaan koko tuotanto menee Venäjälle, missä komponentit päätyvät muun muassa isoihin muuntoasemiin. Tehtaan raaka-aine on suomalaista teräsohutlevyä.

Tänä vuonna liikevaihdon arvioidaan nousevan 1,2 miljoonaan euroon. Armisen mukaan tavoitteena on nollatulos.

Eltechnikan Suomen-tehtaan tavoitteena ei Armisen mukaan ole voiton tekeminen ja voittoveron maksaminen Suomeen, vaan venäläisomistajat pitävät tehdasta lähinnä tuotanto-osastonaan.

Arminen on ollut aiemmin töissä muun muassa Andritzilla teollisuuden kunnossapidon päällikkötehtävissä. Hänen mukaansa Eltechnikan venäläinen omistus ei näy arkisessa työssä muuten kuin kauppasuhteissa, koska kaikki asiakkaat ovat venäläisiä.

Venäläinen kirjanpito poikkeaa suomalaisesta. Suomalainen kirjanpitäjä huolehtii tavalliseen tapaan Eltechnikan kirjanpidosta Suomessa, mutta Arminen laatii sen lisäksi venäläisille omistajille venäläisstandardien mukaiset raportit.

Eltechnika

Perustettu Pietarissa 1991.

230 työntekijää Pietarin alueella, Kazanissa ja Rostovissa.

Toimitusjohtaja Aleksei Argunov, yhtiön johdossa myös hänen isänsä Vladimir Argunov.

Liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa.

Edustustoja ja jälleenmyyjiä lukuisissa venäläiskaupungeissa ja IVY-maissa.

Leningradin alueella tytäryritys Energomodul ja Rostovissa Etelä-Venäjällä Energo-Jug.

Asiakkaiden joukossa muun muassa venäläisiä

öljyjättejä kuten Gazprom, Lukoil, Rosneft, Sibneft sekä Pulkovon lentokenttä ja Tshernobylin ydinvoimala.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara