Akku-Arkka pysyy, vaikka ympäristö muuttuu

Wolkoffin talon alakerrassa vuodesta 1944 toiminut kivijalkafirma ei haluaisi väistyä ravintolan tieltä. Pakkasilla akun myyntiä ja vaihtoa riittää aamusta iltaan.

LAPPEENRANTA. Siinä se lymyää kuin piilosilla vieläkin, Akku-Arkka. Moni hieraisee silmiään, mutta Wolkoffin talon kivijalassa iätajat toiminut Akku-Arkka myy ja asentaa edelleen akkuja arvopuutalon kellarissa. Tilat ovat säilyneet muuttumattomina sitten akkuliikkeen avaamisen vuonna 1944.

Kohta akut kuitenkin saavat kyytiä. Kaupunki suunnittelee paikalle ravintolaa, kunhan saa muutostöille toivomansa EU-rahat. Akku-Arkkaa ei ole vielä irtisanottu, mutta armonaika saattaa loppua vuodenvaihteessa.

-On sanottu, että Akku-Arkka pysyy paikallaan niin kauan kuin vesitornikin, mutta ei se niin taida ollakaan, naurahtaa vuonna 1965 akkuliikkeessä aloittanut ja vuonna 1992 sen yrittäjäksi ryhtynyt Pertti Korhola.

-Haluaisin jatkaa tässä. Muutto olisi aika iso homma. Kun on tottunut 45 vuotta tähän paikkaan tulemaan, niin miten sitten muualle osaisi.

Akku-Arkka edustaa pysyvyyttä keskustan liike-elämässä. Vain rikkinäinen valomainos on poistettu samalla, kun suojeltu talo entisöitiin museoksi. Aktiivisesta liiketoiminnasta kertovat huomaamattomat pahvikyltit ikkunoissa.

-Eivät ihmiset tänne aina löydä eivätkä ole uskoa, että tässähän tämä. Paikka on vähän ahdas, mutta keskeinen. Parkkipaikat ovat vähissä, mutta homma on näillä hoitunut.

Korhola pähkäilee, mitä muita samoissa tiloissa pitkään toimineita liikkeitä keskustassa on. No Kangas-Kulma… ja Laatu-Sähkökin oli pitkään. Vähiin menevät.

Pertti Korholan pitkä ja pysyvä työura edustaa menneitä aikoja, paitsi tyly alku.

-Olin ennen akkuliikettä tsupparina putkiliikkeessä. Puolet porukasta saneerattiin, ja minäkin sain potkut.

Irtisanottu 15-vuotias Korhola haki töitä Wolkoffin talon alakerran akkuliikkeestä. Sen oli perustanut vuonna 1944 Viipurista muuttanut Mauri Talvenheimo. Paikasta Korhola oli kuullut naapurin pojalta, joka oli taas irtisanonut itsensä akkuliikkeestä pari viikkoa kokeiltuaan.

-Samassa liikkeessä oli töissä myös Arvo Oksanen, jota myös akku-Arkaksi sanottiin. Oksanen halusi laittaa oman liikkeen satamaan, Kohvakan taloon. Mie menin sinne Akku-Arkkaan perässä. No, Akku-Arkalta purettiin satamasta talo pois alta. Wolkoffit sitten kysyivät, että tulkaa takaisin tähän taloon, kun Talvenheimokin tuolloin vanhana miehenä oli lopettamassa akkuliikettään.

Akut ovat muuttuneet enemmän kuin Akku-Arkka. Ennen akkuja korjattiin paljon. Nyt niitä myydään ja asennetaan. Akuista on tullut huoltovapaita, ja niitä on joka lähtöön omanlaisensa. Talvipakkasten lisäksi kesällä saattaa olla kuhinaa, kun kaikenlaiset vempaimet, moottoripyörät, mopot, aurinkopaneelit ja mönkijät tarvitsevat akkunsa.

-Nyt on ollut pari hyvää talvea. Tänään on ollut ihan hirveä hutina.

Kuvateksti

Seppo Rautiovaara

Aamulla ensimmäisenä Pertti Korhola sytyttää tulen 1800-luvulla Kalajoella valmistettuun ja sittemmin Säkkijärven kirkkoon päätyneeseen pystyuuniin. Se on kuulemma heti kuuma.

Paikka on vähän ahdas, mutta keskeinen.

Pertti Korhola

Kun on tottunut 45 vuotta tähän paikkaan tulemaan, niin miten sitten muualle osaisi.

Pertti Korhola

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju