ELY-keskus pitää Sarviniemen rantakaavaa vanhentuneena

Yli 13 vuotta vanhalle ja vain osittain toteutuneelle asemakaava-alueelle ei saa myöntää uusia rakennuslupia ennen kaavan ajanmukaistamista. Ajanmukaisuuden arviointi ei kuitenkaan koske rantakaavoja.

Matti Saarela

TAIPALSAARI. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus pitää Suur-Saimaan lomakylän vuonna 1984 hyväksyttyä rantakaavaa vanhentuneena.

Lausunnossaan ELY-keskus vetoaa maankäyttö- ja rakennuslain 60 pykälään, jonka mukaan rakennuslupia ei saa myöntää yli 13 vuotta vanhan asemakaavan perusteella, jos kaavoitettu alue on jäänyt suurelta osin rakentamatta, ennen kuin kunta on arvioinut vanhan asemakaavan ajanmukaisuuden.

Maa-alueen Taipalsaaren Sarviniemessä omistava Saimaa Spirit on hakenut rakennuslupaa 13 loma-asunnolle kyseiselle rantakaava-alueelle.

Taipalsaaren kunnan tarkastusrakennusmestari Risto Parkkunen kertoo tekevänsä päätöksen rakennuslupien myöntämisestä vielä tällä viikolla.

Rakennuslupien myöntämistä varten Parkkunen on pyytänyt lausuntoja ELY-keskuksen lisäksi muun muassa Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiriltä ja alueen muilta maanomistajilta.

Taipalsaaren kunnanvaltuusto hyväksyi huhtikuussa alueelle uuden ranta-asemakaavan. ELY-keskus teki toukokuussa hyväksyttyyn kaavaan oikaisukehotuksen. Taipalsaaren kunnanvaltuusto puolestaan päätti syyskuussa jättää oikaisukehotuksen käsittelemättä.

PARKKUSEN mukaan vanhan rantakaavan korkea ikä ei ole kuitenkaan este rakennuslupien myöntämiselle.

-Tässä on kysymys ranta-asemakaavasta. Ranta-asemakaavan ajanmukaisuutta ei tarvitse arvioida. Tämä sanotaan maankäyttö- ja rakennuslain 73 pykälässä, Parkkunen sanoo.

-Meidän käsityksemme mukaan vanha Suur-Saimaan lomakylän rantakaava on voimassa. Kaava on maanomistajan aikoinaan laatima ja me tulkitsemme lakia niin, ettei kunnalla ole edes mahdollisuutta arvioida sen ajanmukaisuutta.

Saimaa Spiritin toimitusjohtaja Jukka Suninen ihmettelee ELY-keskuksen kantaa.

-Miksei meille ole kukaan kertonut mitään tästä, hän ällistyy, kun kuulee ELY-keskuksen lausunnosta.

SUNISEN mukaan yhtiö ei aio aloittaa uuden ranta-asemakaavan valmistelua.

-Me teimme sitä kaksi vuotta ja maksoimme siitä aika paljon. Se on kunnan asia, kuten tässä lausunnossa sanotaan, hän muistuttaa.

-Näillä nyt mennään. Meille on luvattu päätös rakennusluvista helmikuun aikana, Suninen jatkaa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen lakimies Pekka Kosunen muistuttaa, ettei ELY-keskus on kaavoitusta valvova viranomainen. Kaavoitus ja rakennuslupien myöntäminen kuuluvat kunnan toimivaltaan.

-Olemme antaneet rakennuslupahakemuksista lausunnon kunnan rakennustarkastajan pyynnöstä. On kunnan asia päättää, myöntääkö se rakennusluvat vai ei, hän muistuttaa.

Suur-Saimaan lomakylän vuonna 1984 hyväksytyssä rantakaavassa loma-asunnoille on kaavoitettu rakennuspaikkoja alueen keskelle.

Kirjoittaja:
Matti Saarela