Kasukkalan koulu kirvoittaa kiitoksia

Tuore sämpylä ei enää tuoksu, mutta toimivaa tilaa riittää. Nettiyhteydet saisivat toimia paremmin.

LAPPEENRANTA. Valoa, paljon lämmintä terrakottaa, keltaista ja vihreää. Uusin tekniikka, paljon muunneltavia tiloja, hienot teknisen työn tilat ja avara liikuntasali. Kasukkalan koulu on toiminut uusissa tiloissaan tasan kolme viikkoa.

-?Ollaan nautittu. Vielä ainakaan ei ole haihtunut alkuihastus. Täällä on puhdasta ja valoisaa, koulu on lapsen kokoinen ja näköinen ja työskentelytilana käytännöllinen, 1-2-luokkien opettaja Reija Salmi huokaa.

Salmi tiivistänee henkilökunnan tunnot. Ennen uusiin tiloihin pääsyä Kasukkalan koulu ehti toimia vuoden päivät evakossa entisellä Haapajärven koululla. Aika koetteli kekseliäisyyttä.

Luovuutta peliin saa pistää tosin uusissakin tiloissa. Tavarat hakevat vielä paikkojaan ja uusi tekniikka vaatii opettelua.

-Tämä on nyt Peltolan koulun lisäksi Lappeenrannan ainoa koulu, jossa on interaktiiviset taulut kaikissa luokissa, rehtori Aija Matela kertoo ylpeänä.

Älytaulut eli ”smartit” voi kytkeä tietokoneeseen ja dokumenttikameraan. Opetukselle ne tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia. Käyttöönottokin lähti sähäkästi, vaikka takana oli vain yksi perehdytys.

-?Taulutussit olivat tilaamatta, kun koulu alkoi, joten pakko oli käydä käyttämään heti. Ja oppilaat uskaltavat kokeilla ja opettavat meitäkin, opettajat nauravat.

Katkeileva nettiyhteys on vähän hidastanut opettelua. Tosin sähköjenkään poikki meno ei olisi vaarallista, sillä myös perinteiset liitutaulut on säilytetty.

Aija Matela näkee muutenkin talon tekniset hienoudet vain pisteenä iin päälle. Tärkeintä ovat tilat.

Jokaisen luokan yhteydessä on erillinen pienryhmätila, josta on ikkuna sekä luokkaan että ulos. Ryhmiä voidaan jakaa myös tiipii-elementeillä. Kaapistojen kätköistä löytyy rekvisiitta, jolla luokat muuntuvat erikoisluokiksi. Ruokala muuntuu mediateekiksi, jossa voi lukea tai pelailla pelejä.

Teknisen työn luokassa purunpoistoimuri on parantanut oppilaiden siivousintoa. Liikuntasalissa ei enää tarvitse nostella höyläpenkkejä seinille tai pelata sählyä kakluunien välissä.

-Sali on isoin plussa. Varsinkin kun vuoteen ei päästy sisäliikuntaan, nyt siitä nauttii, eskariryhmän opettaja Jaana Kiero huokaa.

Kiero kehuu myös äänenvaimennusta. Kun oven pistää kiinni, äänet jäävät seinän taakse. Lapsia ei tarvitse enää hyssytellä.

Eikö mitään miinusta?

-Vanhan koulun miljöö meni. Siinä oli oma viehätyksensä, Reija Salmi sanoo.

-Sämpylä ei enää tuoksu, ruokapalvelujen hoitaja Tuulikki Turkkila toteaa.

Ruoka tuodaan Kasukkalaan nyt Kesämäen jakelukeittiöstä. Siitä huolimatta Turkkilalla on myös kiireempi kuin ennen.

Ennen keittiössä oli aamupäivisin kaksi työntekijää, nyt yksi nainen vastaa yli 70 hengen ruokatarjoilusta, koko koulun siivoamisesta ja osin lumitöistäkin.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Kasukkalan uusi koulu on julkisivultaan lämpimän väristä puuta. Juho Laihanen (oik. ylh.), opiskeli maanantaina muun muassa kellonaikoja. Joonas Kiero (vas.alh.) piirsi viidakkolinnun. Eino Hatinen ja Tommi Kaipia keräsivät pihalla ruokahalua.

Täällä on puhdasta ja valoisaa, koulu on lapsen kokoinen ja näköinen ja työskentelytilana käytännöllinen.

Reija Salmi

Kasukkalan koulu

Oppilaita 1-6 -luokilla yhteensä 56. Esikoululaisia 12. Henkilökuntaa 8 henkeä.

Ensi syksynä koulussa aloittaa ennusteen mukaan 72 oppilasta, sillä sinne siirtyvät myös lakkautettavan Vainikkalan koulun oppilaat.

Kasukkalan uuden koulun rakentaminen aloitettiin viime maaliskuussa.

Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojalan suunnittelema koulu maksoi noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa.

Purettu vanha koulu oli rakennettu vuonna 1911. Koulusta löytyi viitteitä mikrobikasvustosta. Se oli myös ahdas ja epäkäytännöllinen.

Vanhan koulun kivijalka ja vanha hirsisauna säilytettiin osana pihamiljöötä.

Kasukkalan koulu sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Koulussa arvioidaan olevan tulevina vuosina noin 60 oppilasta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman