Keisarinaseman tiloille ryöpsähti kova kysyntä

Mahdollisuus toimia yhteistyöverkostona sai pienyrittäjät innostumaan. Yritysneuvoja Tuula Paakkonen koettaa tämän päivän tapaamisessa kartoittaa tosissaan kiinnostuneita. Keisarinasemalle mahtuu 10-12 yritystä.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Keisarinasema kiinnostaa kovasti pienyrittäjiä. Kaupunki markkinoi heille mahdollisuutta toimia talossa yhteistyöverkostona.

-Kysyntä on ollut niin vilkasta, etten olisi osannut kuvitella, kertoo yritysneuvoja Tuula Paakkonen Lappeenrannan seudun yrityspalveluista (LSYP).

Paakkonen on Keisarinaseman yrittäjäverkoston kokoamisessa yhteyshenkilö.

Keisarinasema on Lappeenrannan vanhin rautatieasema keskustan tuntumassa. Siinä on tarjolla vuokralle yli 400 neliön tilat, joiden entistämisremontti valmistui joulukuussa.

Tiloihin toivotaan esimerkiksi eteläkarjalaisia käsitöitä, lähiruokatuotteita, sisustus- ja viherrakentamissuunnittelua, konsertteja, näyttelyitä ja kokoustiloja. Tietysti halutaan myös kahvila.

Toimintaa toivotuilta aloilta tuntuu Paakkosen mukaan lupaavasti löytyvän.

-Tammikuun alkupuolelta on käyty kollegan kanssa potentiaalisia yrittäjiä läpi.

Yrittäjiltä päin yhteydenottojen suurin ryöppy on Paakkosen mukaan tullut alkuviikosta, kun kaupunki tiedotti valmisteilla olevasta yhteistyöverkostosta.

-Kiinnostavuus tulee ihan toisenlaiseksi kun puhutaan yritysryppäästä. Se helpottaa pienyrittäjien ajankäyttöä ja tarjoaa heille tukea ja sosiaalisia kontakteja.

Verkostoon kootaan pääosin yhden hengen yrityksiä, joilta yhteydenototkin ovat enimmäkseen tulleet. Paakkonen on kutsunut yrittäjät kokoukseen tänään keskiviikkona.

-Kokouksessa selvitellään, kuka tarvitsee minkäkinlaista tilaa. Olen myös pyytänyt yrittäjiä miettimään, kuinka paljon heillä on vara maksaa vuokraa.

Pohdinnassa on Paakkosen mukaan myös yhteistyöverkoston tarkempi muoto.

-Se on yrittäjien päätettävissä, minä tuon esille faktoja. Yksi mahdollisuus on Keisarinaseman osuuskunta. Yrittäjät toimisivat sen alla itsenäisinä, mutta esiintyisivät markkinoinnissa yhtenä ulospäin.

Paakkonen sanoo keräävänsä kokouksessa jo allekirjoituksia.

-Jotta nähdään, ketkä ovat oikeasti kiinnostuneita. On tosin ehdottoman kiinnostuneita yrittäjiä, jotka eivät pääse kokoukseen, mutta pidän heidät mukana.

Keisarinasemalle mahtuu 10-12 yritystä. Paakkosen mukaan pelisääntönä niiden toiminnassa on avoimuus yleisölle.

-Ansaintalogiikka menee niin, että meidän pitää saada ihmiset tulemaan sinne tapahtumien ja toiminnan kautta. Työnäytöksiäkin pitää pystyä seuraamaan.

Liikenteen kannalta Keisarinasema on hankalassa paikassa. Sillä on myös vähän parkkipaikkoja.

Paakkonen muistuttaa, että Snellmaninkadun parkkihalli on lähellä.

-Ajatus on, että yrittäjätkin korkeintaan kuormaavat tavaransa asemalla ja pitävät autonsa parkkihallissa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Keisarinasema saatiin remontoiduksi ja pääosin entistetyksi viime vuoden loppuun mennessä. Tuula Paakkonen kokoaa nyt sinne sisällöntuottajia.

Keisarinaseman kuuluisat kattomaalaukset ovat Lappeenrannan kaupungin omistamassa päässä. Yleisö pääsi ihailemaan niitä avoimien ovien päivänä joulukuussa.

Keisarinasema

Lappeenrannan vanhin rautatieasema, kulttuurihistoriallinen arvokas hirsirakennus.

Valmistui Venäjän keisari Aleksanteri III:n vierailuun vuonna 1885.

Sijaitsee Snellmaninkadun ja radan välissä keskustan tuntumassa.

Kunnostettiin ja pääosin entistettiin remontissa, joka valmistui joulukuussa.

Kokonaispinta-ala 437 neliötä, kokonaisuutena Asunto Oy Lappeenrannan Villa Aleksanteri-Keisarinasema.

Kaupunki omistaa 140 neliön eteläpäädyn, jossa oli keisarillinen huoneisto, nykyisin kaksi salia, salonki, eteinen, keittiö ja vessa.

Kirsi-Kiinteistöt Oy omistaa 273,5 neliötä, joissa oli alunperin kolmannen luokan odotushuone ja asemapäällikön asunto, nykyisin kuusi huonetta, keittiö ja vessa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen