Categories
Artikkelit

Koitsanlahden hovia yritetään elvyttää vielä kerran

Maakuntayhdistys etsii pelastusvoimaa koko maakunnasta.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Etelä-Karjalan maakuntayhdistys kääntää vielä kerran kivet Parikkalan Koitsanlahden hovin pelastamiseksi.

Yhdistyksen hovin neuvottelukunta on perustanut kaksi työryhmää, joista toinen arvioi hovin rakennusten kunnon ja toinen etsii hoviin toimijaa.

-Meidän on selvitettävä, mitä siellä pitäisi tehdä rakennusteknisesti ja mitä se kaikki maksaa, sanoo neuvottelukunnan puheenjohtaja, lappeenrantalainen kauppaneuvos Kyösti Tiainen.

Tiainen tietää, että Koitsanlahdesta on tehty kuntoarvio, mutta uskoo tilojen rappeutuneen lisää.

TIAISEN mukaan erityisen tärkeää on etsiä Koitsanlahden hoviin elävää toimintaa.

-Ilman toimintaa paikka ei pysy hengissä. Museovirasto ei ymmärtääkseni halua enää perustaa museaalisia paikkoja, mutta hovin historiallista puolta voisi tuoda esiin muun toiminnan yhteydessä.

Museoviraston, Kansallis- ja Etelä-Karjalan museon sekä Parikkalan kunnan muodostama työryhmä etsi vuoden verran toimijaa hoviin, mutta työ päättyi viime keväänä tuloksettomana.

-Meidän neuvottelukunnan työryhmä lähtee uudelta pohjalta, sillä mukana myös talouselämän vaikuttajia, sanoo Tiainen.

Neuvottelukunnan ensimmäinen kokous pidettiin keskiviikkona. Mukana olivat maakuntayhdistyksen ja Etelä-Karjalan liiton edustajia sekä Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet ja Kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgren.

-Esiin tuli hyviä ideoita ja paikallinen väki oli innostunutta. Meiltä tulee asiantuntija- ja rahallista apua, kun hanke selviää, sanoo Kostet.

KOSTET myönsi kuukausi sitten, ettei Koitsanlahden hovi ole niiden tärkeiden rakennusten joukossa, jotka Museoviraston pitäisi ehdottomasti säilyttää.

-Koitsanlahden hovia ei pitäisi pistää lihoiksi noin vain. Koitsanlahti on yksi tärkeimpiä historiallisia muistopaikkoja Etelä-Karjalassa. Jos hovi myydään, muisto heitetään hämärään eikä sitä enää ole Parikkalassa, sanoo Tiainen.

Neuvottelukunnassa nousi esille ketjuajattelu, jossa hovi nähdään maakunnan muiden historiallisten paikkojen kuten Luumäen Svinhufvudin kotimuseon, Lemin säräpirttien, Lappeenrannan Linnoituksen ja Kauskilan rinnalla.

-Jää nähtäväksi löytyykö maakunnasta tahtoa Koitsanlahden pelastamiseen. Kyse on myös pitkälti rahasta, sanoo Tiainen.

Museovirasto on antanut neuvottelukunnan työhön aikaa kaksi vuotta.

Kuutostien läheisyydessä sijaitseva Koitsanlahti on Suomen ainoa lahjoitusmaakartano.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Maakuntayhdistys selvittää Parikkalan Koitsanlahden hovin kunnon ja etsii hoviin toimintaa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen