Perussuomalaiset kiistävät eripuran ja taktikoinnin

Lappeenrannan osaston puheenjohtaja Jani Mäkelä pitää Satu Virtalan kritiikkiä yksityisajatteluna.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Perussuomalaisten huono yhteishenki on Lappeenrannan paikallisosaston puheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan vain kahden ihmisen mielipide. Puolueesta eronnut lappeenrantalaisvaltuutettu Satu Virtala ja kouvolalainen Eliisa Timonen jäävät Mäkelän mukaan mielipiteineen yksin. Naiset arvostelivat ankarasti puolueen toimintatapoja tiistain Etelä-Saimaassa.

— Itse en ole ongelmia havainnut, eivätkä niitä ole huomanneet muutkaan, joiden kanssa olen keskustellut, sanoo Mäkelä, joka toimii myös perussuomalaisten Kymen piirin varapuheenjohtajana.

Mäkelä ei ymmärrä puheita mustamaalauksesta eikä näe eduskuntavaalien ehdokasasettelussa mitään ongelmia. Hänen mukaansa ajatus siitä, että ääniä haluttaisiin keskittää jollekin ehdokkaalle, on outo.

Perussuomalaisten ehdokasasettelu toimii Mäkelän mukaan aivan samalla tavalla kuin muissakin puolueissa. Paikallisyhdistykset esittävät ehdokkaita piirille ja piiri puoluehallitukselle, joka vahvistaa ehdokaslistan.

Jani Mäkelän mukaan Satu Virtala ei koskaan ilmoittanut hänelle, että suostuu eduskuntavaaliehdokkaaksi.

— Ehdokaslistan pitää olla sellainen, että sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Listalla on aika monta miestä ja monia iäkkäitä ihmisiä, joten sinne tarvittiin nuoria.

Perussuomalaisten listalle on Mäkelän mukaan ollut puolueen nosteessa ennätyksellisen paljon pyrkijöitä, mikä väistämättä johtaa siihen, ettei kaikkia halukkaita voida asettaa ehdolle.

Mäkelä sanoo kunnioittavansa Virtalan päätöstä jättää puolue.

Valtuuston myötä tulleista luottamustoimista Virtala joutuu Mäkelän mukaan luopumaan.

— Eihän hän voi enää olla perussuomalaisten edustajana niissä paikoissa.

Perussuomalaisten kannatuksen nousu perustuu Mäkelän mukaan siihen, että vanhat puolueet eivät ole kuunnelleet tavallista ihmistä. Närää herättävät Eurooppa-linjaukset, muiden euromaiden velkojen takaukset, EU-jäsenyyden kirjaaminen perustuslakiin, tuloerojen kasvu, kuntaliitosten ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin heikentämät palvelut, vanhusten huono kohtelu, nuorten syrjäytyminen…

Soinin/Putkosen/Metalliliiton ilmastomalli on Mäkelän mukaan yksi vastaus siihen, miten eteläkarjalainen työtön paperiduunari voisi hyötyä perussuomalaisten noususta hallitukseen.

— Meidän ei pitäisi antaa kilpailuetua muille maille sillä, että tieten tahtoen heikennämme oman teollisuuden toimintaedellytyksiä energiaverotuksella.

Toisiko ilmastosopimuksista irtautuminen teollisuuden menetetyt työpaikat takaisin?

— En minä pysty lupaamaan, että se tuo työpaikat takaisin Etelä-Karjalaan ja ensi vuonna. Äkkilupaukset pitää unohtaa. Politiikka on vaikuttamista hitaamman kaavan kautta.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Perussuomalaisten Lappeenrannan paikallisosaston puheenjohtaja Jani Mäkelä kiistää huonon yhteishengen puolueessa, eikä näe vaalien ehdokasasettelussa mitään ongelmia.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen