Categories
Artikkelit

Professorit ihmettelevät asioiden salaamista

Hyvän hallinnon vaatimus koskee myös julkisesti omistettuja yhtiöitä.

Outi Salovaara

Julkisoikeuden professori Teuvo Pohjalainen pitää tietojen pimittämistä valtuutetuilta erittäin pahana. Kaupunkiyhtiöt ei kertonut, että sen allekirjoittamassa Fly Lappeenranta -osakassopimuksessa elokuussa 2008 kytkettiin toisiinsa Conte Invest -yhtiön Fly Lappeenranta -rahoitus ja Huhtiniemi-hanke.

— Valtuutetuilla pitää olla kaikki tieto, mikä päätöksenteossa on olennaista, sanoo Pohjalainen hyvän hallinnon edellytyksistä.

— Toisiinsa liittymättömiä asioita ei saa koplata julkisen toimijan toimesta.

Pohjalainen muistuttaa lainsäädännön lähtevän siitä, että julkista toimintaa yhtiöitettäessä ei saa kiertää hyvän hallinnon sen enempää kuin julkisuuslain periaatteita.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että suoranaista rikosta Huhtiniemi-koplauksesta on vaikea löytää. Kyseessä on yhtiöiden eikä suoraan kaupungin tekemä sopimus, vaikka Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt onkin sataprosenttisesti kaupungin omistama.

— Onko se poliittisesti korrektia, on toinen kysymys. Sitä voi tietysti epäillä.

Hänen mukaansa asian esittelijä on voinut tehdä virkarikoksen, jos ei ole kertonut kaikista asiaan vaikuttavista seikoista valtuutetuille. Tolvanen pitää asioiden salaamista julkisessa yhtiössä ylipäätään erikoisena.

— Salailupyrkimys aina herättää kysymyksiä enemmän kuin antaa vastauksia.

Kaupunkiyhtiöiden salauslistalla ovat olleet muun muassa Fly Lappeenrannan perustajaosakkaan Esa Korjulan vahingonkorvausoikeudenkäynnin asiakirjat kuten Fly Lappeenrannan osakassopimus sekä yhtiöstä teetetty erityistilintarkastus.

Osakassopimus oli liitteenä myös poliisin esitutkintapapereissa, jotka koskivat Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajaan Tom Hultiniin kohdistuneita herjauksia. Syytettä Hultiniin kohdistuneesta herjauksesta ei tullut, mutta tutkinta toi päivänvaloon paljon piilossa pidettyä tietoa.

Etelä-Saimaa sai Korjulan oikeudenkäyntipaperit Lappeenrannan käräjäoikeudesta vasta viime keskiviikkona kuukausien käräjöinnin jälkeen. Korkein oikeus totesi dokumenttien olevan julkisia. Viimeiset herjaustapauksen esitutkintapaperit Etelä-Saimaa sai käyttöönsä torstaina.

— Kuulostaa aika hurjalta, luonnehtii Pohjalainen mittavia salaamisoperaatioita.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara