Categories
Artikkelit

Torniainen: Raja on tullut vastaan

Huhtiniemi-koplaus on menossa maanantaina kaupungin- hallitukseen. Miettinen lupaa pikaisia arviointeja.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Huhtiniemi-koplausta käsitellään ensi maanantaina Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden hallituksessa ja sen jälkeen Lappeenrannan kaupunginhallituksessa.

— Lappeenrannan kaupunginhallitus päättää maanantaina, että Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden tulee antaa kaupunginhallitukselle selvitys Huhtiniemi-asian valmistelusta ja esille tulleista seikoista, ennakoi kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

— Sen jälkeen kaupunginhallitus arvioi, minkälaisiin johtopäätöksiin on aihetta. On selvää, että arvioinnit tapahtuvat viivytyksettä.

Miettinen tai muut virkamiehet tai poliitikot eivät vielä ota suoraan kantaa siihen, heiluuko Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan Tom Hultinin tuoli.

Etelä-Saimaa kertoi perjantaina Fly Lappeenrannan salaisesta osakassopimuksesta syyskuulta 2008, jonka mukaan Conte Invest -sijoitusyhtiö tulee osakkaaksi Fly Lappeenrantaan sillä ehdolla, että sen Huhtiniemi-hanke toteutuu. Conte Invest ei ollut kiinnostunut lentoliikennebisneksestä ilman hotellia.

Miettinen toteaa, että Huhtiniemen hotellihankkeen valmisteluun lentoliikennekysymys ei ole millään tavalla vaikuttanut.

— Huhtiniemi-päätöksenteko kaupunginhallituksessa tapahtui kesäkuussa 2008, eikä siinä valmistelussa missään kohtaa tullut esille, että tällaisia asioita olisi ollut, eikä valmisteluun pyritty vaikuttamaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mitta on täynnä.

— En voi kaupunginhallituksen puheenjohtajana hyväksyä enkä kestää tällaista. Nyt raja on vastassa. Kaupungin imago ei kestä näitä.

— Olemme useamman kerran kysyneet, että onko Kaupunkiyhtiöissä vielä jotain mitä meidän tulisi tietää. Tämä asia on niitä, jotka olisi pitänyt kertoa.

Torniaisen mukaan asian vakavuutta ei muuta se, että Fly Lappeenrannan 25-sivuinen osakassopimus kirjoitettiin puolitoista viikkoa sen jälkeen, kun Huhtiniemi-sopimus oli jo runnottu läpi valtuustossa.

— Sen on täytynyt olla valmistelussa aikaisemmin.

Kaupunkiyhtiöiden hallituksen puheenjohtajan Teuvo Kinnusen (sd.) mukaan ensi viikolla lomalla olevaa Hultinia on kuultava ennen päätöksiä.

— Täytyy antaa niin sanotulle syytetylle mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä.

Kinnusen mukaan Kaupunkiyhtiöidenkin allekirjoittamassa osakassopimuksessa on kyse vain Conte Investin Huhtiniemi-näkemyksestä. Emoyhtiö ei hänen mukaansa voi millään valvoa tytäryhtiön kaikkia kiemuroita.

Kinnunen vakuuttaa, että Huhtiniemi-koplauksesta ei ollut tietoa Kaupunkiyhtiöiden hallituksessa eikä kaupunginhallituksessa tai -valtuustossa.

— Vaikka laitettaisiin kuinka monta sormea Raamatulle, niin se on näin.

Nykyisen Huhtiniemi-suunnitelman mukaan alueelle on varattu 8 000 neliötä rakennusoikeutta hotellille ja 7 000 neliötä loma-asunnoille.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara