Treenipäivä haaveiden hallissa

Lappeenrannan Urheilu-Miehet reissaa kolme kertaa talvessa halliin harjoittelemaan. Pajulahden uudessa hallissa vuorot ovat kortilla.

Teksti ja kuvat: Kaisa Juntunen

PAJULAHTI. Olisipa meilläkin tällainen halli!

Kun Lappeenrannan Urheilu-Miehet treenaa Pajulahden hallissa, tuo toive lausutaan ääneen monta kertaa päivän aikana. Yleisurheiluväki uskaltaa haaveilla hallista ääneen paremmin nyt, kun sen saamisesta on toivetta.

Petteri Rantamäki, 15, kiittelee hallia keihäänheittopaikalla.

— Jos haluaa pitää heittotaitoa yllä, niin tänne on tultava. Muuten hommasta ei tule keväällä mitään, Rantamäki sanoo.

Valmentaja Pia Bryggare ottaa kaiken irti 333 metriä pitkästä kiertävästä radasta ja 140 metrisestä juoksusuorasta. Hän pistää suojattinsa treenaamaan viestivaihtoja ja pitkiä aitoja.

— Nyt pitää tehdä sellaista, joka ei Lappeenrannassa onnistu, Bryggare sanoo.

Kristiina Halonen, 13, viilettää aitoja näyttävää vauhtia. Väsymystä ei näy, vaikka takana on aamupäivän mittainen korkeushyppytreeni.

— Taidan olla ottelijatyyppiä. On kiva, kun saa treenata monipuolisesti.

Nuori urheilija kilpailee mielellään.

— Jos Lappeenrannassa olisi halli, voisimme järjestää isoja kisoja, visioi Halonen.

SEIVÄSHYPPYPAIKALLA käy vilske, kun parikymmentä lasta ottaa lajiin tuntumaa. Se on niitä lajeja, joita Lappeenrannassa ei voi harjoitella ollenkaan talvisaikaan. Moni lapsi arkailee aluksi seipään kanssa, mutta pian nähdään jo lennokkaita suorituksia.

— Seiväshyppy oli hauskinta koko päivänä, kommentoivat 11-vuotiaat Elina Peltola ja Ella Jyrkinen.

Seiväshyppytreeniä ohjaava Hanni Kiero huomio kuinka hyvä ilma hallissa on.

— Meidän urheilutalossa on joskus niin huono ilma, että joku ei pysty tulemaan harjoituksiin ollenkaan, Kiero kertoo.

Veteraaniurheilija Esko Huttunen vetää spurtteja juoksuradalla. Hän miettii missä kaikessa hallia voisi hyödyntää.

— Hallissa riittäisi tilaa kilpaurheilijoiden lisäksi monenlaisille kuntoliikkujille, niin eläkeläisille, vammaisille kuin työpaikkaporukoille.

Monta eri ryhmää mahtuu treenaamaan hallissa yhtä aikaa. Lappeenrannan juoksusuoralla on syntynyt monta kertaa kiistoja, kun muita urheilijoita on pamahtanut paikalle kesken LUM:n vuoron.

BUSSILLINEN LUM:n väkeä on Pajulahdessa kolmatta kertaa tänä talvena. Viime syksynä valmistunut upouusi halli on niin suosittu, että harjoitusvuorot ovat kortilla ainakin viikonloppuisin.

— Halli avautui lokakuussa. Varasin vuoroja viime toukokuussa eikä jäljellä ollut kuin kolme lauantaivuoroa, LUM:n urheilutoimenjohtaja Petri Lipsanen kertoo.

Yksi reissu maksaa seuralle noin 1 000 euroa bussikuluineen ja hallivuokrineen. Tältä reissulta LUM ei kerää harrastajilta rahaa, edellinen juniorijaoston järjestämä retki maksoi heille 20 euroa.

— Jos Lappeenrannassa olisi tällainen halli, niin varmasti käyttäjiä tulisi muualtakin. Koko ajan puhutaan matkailun tärkeydestä kaupungille, Lipsanen pohtii.

Lipsanen laskeskelee kuinka paljon väkeä Pajulahden hallissa on pyörinyt samaan aikaan lummilaisten kanssa. Paikalla on näkynyt muitakin yleisurheilijoita. Täysmittaisella jalkapallokentällä on pelattu koko päivä, joukkueet ja katsojat ovat vain vaihtuneet.

— Monta sataa ihmistä päivässä, Lipsanen summaa.

KUN LUM ajaa Pajulahteen asti, se ottaa päivästä kaiken irti. Porukka treenaa koko aamupäivän, pitää ruokatauon, ja treenaa jälleen pari tuntia iltapäivällä.

— Halli antaa mahdollisuuden harrastaa lajeja monipuolisesti. Pystyisimme parantamaan toiminnan laatua Lappeenrannassa, jos olosuhteet olisivat kunnossa, sanoo nuorisopäällikkö Mervi Hirvi.

Kesällä urheilukouluun tulee aina paljon uusia lapsia. Syksy on Hirvelle haasteellista aikaa, kun hän yrittää saada kaikille halukkaille harjoitusmahdollisuuden myös talvella.

— Olen pyytänyt kaupungilta lisää harjoitusvuoroja, mutta emme ole saaneet, vaikka harrastajamäärä on kasvanut. Ymmärrän kyllä, että muutkin lajit tarvitsevat tilaa.

Hirvi haluaisi tarjota harrastusmahdollisuuden myös aikuisille. Kesällä Kimpisen kentällä järjestetty aikuisten urheilukoulu osoittautui suosituksi.

— Terveysliikunnassa olisi paljon työsarkaa, mutta näillä tilavuoroilla voimme tarjota vain yhden maratonkoulun vuoron.

Hirvi harmittelee sitä, että Lappeenrannassa pitää mennä tilan ehdoilla. Kun heittolajeja ja seiväshyppyä on mahdoton treenata talvella, niin kesällä riittää työsarkaa niiden mieleen palauttamisessa.

KUVATEKSTI

Kaisa Juntunen

Emma Jyrkinen leiskauttaa komeasti seiväspaikalla ja Hanni Kiero ihailee suoritusta.

Aino Heikkilä ja Kristiina Halonen pääsevät juoksemaan pitkiä aitoja.

Petteri Rantamäelle on tärkeää päästä heittämään kunnolla.

Janina Tirrosen, Annina Klemin ja Aleksandra Niirasen treenatessa seiväshyppyä jalkapalloilijoilla on oma peli menossa.

Hallireissu on hauska päivä Annina Klemille.

Penkille hypännyt Iida Lensu kavereineen kokeilee miltä keinonurmi tuntuu paljaiden varpaiden alla.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen