Vapaaottelu valloittaa Kisapuiston toukokuussa

Vapaaottelu kasvoi Lappeenrannassa ulos Kourulan palloiluhallista. Kisapuiston liigahalli tarjoaa hulppeat puitteet otteluillalle.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. MMA Lappeenranta järjestää keväällä Etelä-Karjalan kaikkien aikojen suurimman vapaaottelutapahtuman. Fight Night 6 -otteluilta käydään lauantaina 7. toukokuuta hulppeissa puitteissa Kisapuiston liigahallissa.

-Haluamme kehittää lajia ja tehdä loistavan urheilutapahtuman, joka jää ihmisten mieliin. Urheilutalolla järjestetystä Winter Warista puhutaan vieläkin, vaikka siitä on viisi vuotta. Tämän jälkeen voidaan jättää se ja ruveta muistelemaan Fight Night kutosta, järjestävän seuran Pasi Maliniemi sanoo.

TAKAVUOSINA Fight Night järjestettiin yökerho Divassa, jonne saapui 200-300 katsojaa. Viimeiset kolme otteluiltaa on nähty Kourulan palloiluhallissa, jonne on pakkautunut parhaimmillaan 700-800 katsojaa.

-Kunnianhimoinen tavoite on saada nyt 2 000 katsojaa. Se tulee vaatimaan meiltä paljon, mutta on varmasti mahdollinen, MMA Lappeenrannan puheenjohtaja Jukka Paananen vakuuttaa.

Järjestäjät myöntävät, että riskiä otetaan. Tapahtuman budjetti kolminkertaistuu Kisapuistoon siirtymisen myötä.

-Kun tavoitteet laittaa tarpeeksi korkealle, se laittaa tekemään hommia sillä vakavuudella, että tavoitteiden saavuttaminen olisi mahdollista, Paananen toteaa.

-Pakko on pitää jalat tosi tiukasti maassa.

IDEAN vapaaottelun viemisestä Etelä-Karjalan tunnetuimpaan urheilupyhättöön heittivät ilmoille tapahtuman yhteistyökumppaneihin kuuluvat Tony Gilabert ja Kimmo Metsälä.

-Ensin se tuntui ihan mahdottomalta ajatukselta, mutta ajelimme vielä samana päivänä hallia katsomaan. Kun asiaa vähän mietti, idea alkoi vaikuttaa sittenkin mahdolliselta, Paananen muistelee.

-Paikkana jäähalli on melkein optimaalinen. Mistä tahansa paikalta näkee tapahtumat hyvin.

Yksi oli varmaa: Kourulan palloiluhallissa vapaaotteluiltoja ei voinut enää kehittää mihinkään suuntaan ilman lippujen hintojen nostamista. Enempää ihmisiä ei lehtereille olisi mahtunut.

-Täällä taas pystymme pitämään lippujen hinnat samana ja tuomaan enemmän ammattilaisotteluita nähtäväksi. Ensimmäistä kertaa Winter Warin jälkeen Lappeenrannassa nähdään A-otteluita, Paananen kertoo.

KOTIYLEISÖN suosikeista häkkiin nousevat muun muassa Olli-Pekka Heino, Maiju Kujala ja amerikkalaisessa jalkapallossa Rajaritareihin palannut Kalle da Silva.

Rajaritarit on SaiPan tavoin Fight Nightin yhteistyökumppanien joukossa.

-Markkinoinnissa heistä on meille iso apu. Lappeenrannan kaupunki on myös tullut vastaan alentamalla hallivuokraa merkittävästi, Paananen kiittelee.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Jukka Paananen (ylh.) ja Pasi Maliniemi puuhaavat seuransa MMA Lappeenrannan kanssa vapaaotteluiltaa Kisapuiston jäähalliin. Kaksikko myöntää, että ennenkokemattoman suuren illan järjestäminen huimaa hivenen. -?Jos oikein huonosti menee, niin saadaan tatamit myydä salilta ja jonkin aikaa kaupata mainoslehtiä ennen kuin tappiot on katettu, Maliniemi murjaisee.

Kisapuiston jäähalli

2 810 istumapaikkaa, 2 025 seisomapaikkaa, vapaaotteluillassa tulevat käyttöön myös permantopaikat.

Vapaaottelusta tulee kautta aikain vasta toinen ei-jääurheilulaji, jonka kilpailutapahtuma järjestetään Kisapuiston liigahallissa. 90-luvun hulluina voimamiesvuosina Riku Kiri ja muut jässikät kisasivat Suomen vahvin mies -kiertueella Kisapuistossa pariinkin otteeseen.

Lappeenrannan NMKY:n huippuvuosina miesten korisliigan finaaliottelua puuhattiin Kisapuistoon, mutta se osoittautui lopulta liian kalliiksi toteuttaa.

Vapaaottelu

Vapaaottelu on kamppailu-urheilulaji, jonka säännöt sallivat monipuolisten pysty- ja mattotekniikoiden käytön.

Tavoitteena on voittaa ottelu käyttämällä sallittuja iskuja sekä lukkoja. Mikäli ottelu kestää täyden ajan, julistavat arvostelutuomarit voittajan perustuen ottelijoiden tekniseen osaamiseen sekä aktiivisuuteen.

Ottelut käydään kehässä tai vaihtoehtoisesti häkissä.

Lähde: Suomen Vapaaotteluliitto

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen