Categories
Artikkelit

Ydinliiketoimintana valokuva

Kosken Kuvaamon Eeva Hakalisto kantaa huolta valokuvausliikkeiden tulevaisuudesta Imatralla. Kosken Kuvaamo lopetti liikkeensä Vuoksenniskalla.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Valokuvaaja ja Kosken Kuvaamon omistaja Eeva Hakalisto on huolissaan valokuvaamojen ja perinteistä valokuvausta harrastavien kohtalosta Imatralla. Imatra on nykyisellään kaupunki, jossa filmille kuvatun materiaalin pikakehitys ei enää onnistu.

Kosken Kuvaamo lopetti tunnissa kuvaksi palvelun, kun yritys sulki liikkeensä Vuoksenniskalla. Kosken Kuvaamo toimii toki edelleen Imatrankoskella samassa talossa, jossa sen aikanaan, 60 vuotta sitten, Eeva Hakaliston isä Lassi Sinkkonen aloitti.

-Muotokuvaus, passikuvaus ja filmeistä kuvien tekeminen ovat olleet alusta saakka yrityksen toiminnan selkäranka. Tätä toimintaa jatketaan edelleen. Lisänä toiminnassa ovat kuvasta kuvat, vanhojen valokuvien retusointi, kuvakollaasit ja muut erikoistyötä vaativat fotoalan työt. Olemme tavallaan palanneet juurillemme, Eeva Hakalisto sanoo.

Digikuvien valmistus ei Kosken Kuvaamon toimintaan kuulu.

Hakaliston mukaan valokuvaamojen työn luonne on muuttunut ratkaisevasti vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Harrastaja- ja perhekuvaajat siirtyivät filmille kuvaamisesta digi-aikaan.

Digitaalisia järjestelmäkameroita myydään valtavia määriä, kuvia otetaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

-Digikuvia ei kuitenkaan teetetä paperikuviksi, vaan ne ovat useimmalla tallessa jossakin tietokoneen syövereissä. Entäs sitten kun tietokone kaatuu, eikä varmuuskopioita ole.

Hakalisto uskoo, että jossakin vaiheessa paluu vanhaan käsissä hypisteltävään kuvaan on taas edessä. Sama pätee myös muoto- ja perhejuhlien kuvaukseen.

HAKALISTO tietää, että Vuoksenniskan liikkeen oven takana on turhaan käynyt lukematon määrä pettyneitä asiakkaita. Tunnin kuvapalvelulle olisi edelleen kysyntää, vaikka paperikuvien tilaaminen onkin vähentynyt valokuvauksen digitalisoitumisen myötä.

-Vuoksenniskan kuvaamon tiloissa on täysi valmius jatkaa niin tunnin kuvien kuin digikuvienkin valmistusta. Vuoksenniskalla olisi työtä pelkäämättömälle yrittäjälle oiva tilaisuus.

Kosken Kuvaamo järjestää Imatran kulttuurikeskuksessa elokuussa näyttelyn Pitkät jäähyväiset. Näyttelyssä on esillä valokuvia 1950-ja 60-luvulta, sekä 2000-luvulta. Vanhat kuvat ovat Lassi Sinkkosen tuotantoa. Uusimmissa kuvissa Eeva Hakalisto on kuvannut samoja maisemia kuin isänsä aikoinaan, mutta puoli vuosisataa myöhemmin.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Valokuvaaja Eeva Hakaliston mukaan valokuvaamojen työn luonne on muuttunut ratkaisevasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen