Kasukkalan koululaiset saavat luettavaa Kopioston palkinnolla

Kasukkalan koulun pitkä ja hieno kirjallisuusperinne oli vaarassa kuihtua pahasti. Kopioston palkinto tuo kirjat takaisin kouluun, jossa myös oppilaat itse tekevät kirjoja.

LAPPEENRANTA. Kasukkalan tammikuussa käyttöön otettu uusi koulurakennus on kaikin puoli hieno, siisti ja moderni, mutta myös viihtyisä.

Vanhoja koulukirjaston kirjoja sinne ei kuitenkaan voinut tuoda hygieniasyistä. Entisessä Kasukkalan koulussa kirjoja oli sadoittain. Ne on välivarastoitu muun muassa Haapajärven koululle.

Tunkkaantuneet kirjat voisivat pilata sisäilmaa. Näin on päätetty kaupungin tilakeskuksessa. Vain aivan uudet ja avaamattomat kirjat kelpaavat.

Uudelle koululle entisen koulun kirjoja päätynyt satakunta, muut menevät armotta hylkyyn.

— Oikein pahaa tekee, sanoo opettaja Marjukka Matikainen ja näyttää uudehkoa askartelukirjaa. Sekin menee hylkyyn. Siinä on vanhan kirjan haju.

JONKIN verran kirjoja on saatu myös uusiin tiloihin kelvollisiksi pyyhkimällä ja imuroimalla. Vanhojen tunkkaisten kirjojen ongelma ei ole vain Kasukkalassa. Esimerkiksi Peltolan koulussa ollaan vastaavassa tilanteessa. Joillakin kouluilla kirjoja on puhdistettu jopa sivu sivulta pyyhkimällä.

Kirjojen puhdistamiseen olisi kaiketi muitakin keinoja, mutta niitä ei ole vielä sovelluttu.

Rehtori Aija Matelan mukaan sisäilmaongelmat otetaan nykyisin vakavasti. Ne ovat aiheuttanut myös henkilökunnan sairaustapauksia. Kirjojen hylkäämisellä pyritään varmistamaan ilmanlaatua.

KOPIOSTON palkinto tulee Kasukkalan koululle oikeaan aikaan. Koulu sai kaikkiaan 4 000 euroa. Palkintoa piti anoa. Anomusta perusteltiin muun muassa oppilaiden tekemillä kirjoituksilla.

Kasukkalassa kaikki oppilaat ovat jo ainakin parin kymmenen vuoden ajan tehneet oman kirjan koulun aikana.

Kirjoilla ja kirjallisuudella on opetuksessa vahva asema paljolti entisen rehtorin Pauli Matikaisen työn ansiosta.

Kopioston palkintosumma merkitsee siihen alennusten kanssa noin 300 kirjaa.

Etelä-Karjalan koulukirjastoista rahaa saivat myös Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun Imatran yksikkö, Peltolan koulu ja Virasojan koulun Kaukopään toimipiste.

Kaikkiaan jaossa oli 600 000 euroa. Rahaa jaettiin 185:lle koulukirjastolle 80:lla paikkakunnalla.

KOULULAISET saavat vaikuttaa kirjojen hankintaan. Marjukka Matikaisen 3—4 luokkalaiset haluavat muun muassa Jesseä, Hirveää Henriä, Heinähattua ja Vilttitossua sekä tietenkin Harry Pottereita. Hevoskirjoilla on tyttöjen keskuudessa vankka kannatus.

Myös erilaisia harrastuskirjoja on kyselty.

— Poikien saaminen lukemaan on haastavampaa.

Yllättäen nykykoululaisten tuntevat myös Viisikot. Matikainen kertoo markkinoineensa menestyksellä myös sellaisia takavuosien suosikkeja kuin Virta vie viidakkoon ja Bim mustakorva. Tarzanit eivät nykyaikana kuitenkaan pure.

Opetusryhmässä oppilaalla on kannettava tietokone ja koulutaulun tilalla on uusinta av-tekniikkaa.

Vain yksi 3—4 -luokkalaisista sanoo kokeilleensa sähköistä kirjojen lukulaitetta. Ja vain yksi toivoo, että sellainen hankittaisiin koululle.

Kuvateksti

Janne Lehtonen

Joonas Kiero, Ville Kiero, Elsi Pulli ja Suvi Uronen esittelevät lukupassejaan, joissa on merkintöjä kymmenistä kirjoista.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius