Kesämäen asukkaat vaativat koululaisille liikenneturvaa

Asukasyhdistyksen mielestä koulukeskuksen liikennejärjestelyt on jo nyt huonosti hoidettu ja Leirin kauppakeskus lisää turvariskejä. Tuotantojohtaja Pasi Leimin mukaan kauppakeskushanke tuo rahaa liikennejärjestelyjen parantamiseen.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Kesämäen asukkaat kovistelevat kaupunkia huolehtimaan alueen koululaisten liikenneturvallisuudesta. Siinä on asukkaiden mukaan puutteita jo nyt, ja lisää riskejä tulee, jos ja kun Leiriin tulee suuri kauppakeskus.

-Me on oltu jo kymmenen vuotta huolissaan meidän alueen liikennejärjestelyistä. Suunnitelmia niiden parantamiseksi on ollut, mutta niistä ei ole toteutunut kuin Lavolankadun alikulkutunneli, Pirjo Ek Kesämäen asukasyhdistyksestä taustoitti keskustelua, joka asiasta käytiin Lappeenrannan keskustan asukasfoorumissa eilen illalla.

-Alikulusta huolimatta lapset ovat edelleen vaarassa, koska osa heistä ylittää Lavolankadun Kapteeninkadun risteyksessä olevaa suojatietä, Tuulikki Immonen kertoi.

Immonen esitteli kannanoton, jonka Kesämäen asukasyhdistys on jättänyt Lappeenrannan kaupunginhallitukselle ja tekniselle lautakunnalle.

Yhdistys esittää koulualueen liikenteen rauhoittamista niin, että Opintien läpiajo estetään ja Lavolankadulla estetään raskas liikenne. Se pitäisi suunnata Lentokentäntielle.

-Kauppakeskus lisää alueen liikennevirtaa. Simolantien ja Lavolankadun liikenne tulee tuplaantumaan, totesi Kesämäen koulun rehtori Vesa Räsänen.

Hän peräsi kauppakeskushankkeeseen kunnollista lapsivaikutusten arviointia.

-Hanke koskee noin tuhatta lasta, heidän vanhempiaan, sisaruksiaan ja isovanhempiaan, siis erittäin isoa joukkoa.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo muistutti, että kaupunki sorvaa Leirin kauppakeskuksesta vasta aiesopimusta SVR-rakennusliikkeen ja Keskon kanssa. Hänen mukaansa hanketta valmistellaan perusteellisesti.

-Pidetään palaveri myös Kesämäen koulukompleksin opettajien ja asukasyhdistyksen kanssa.

Tuotantojohtaja Pasi Leimi teknisestä toimesta piti kauppakeskushanketta mahdollisuutena edistää Kesämäen alueen liikenneturvallisuutta.

-Hankkeen kautta kevyen liikenteen järjestelyihin pitäisi tulla rahaa.

Järjestelyihin kuuluu muun muassa Simolantien ja Lavolankatu-Ratakadun-risteyksen kevyen liikenteen siirtäminen eri tasoon autoliikenteen kanssa. Se on kauppakeskushankkeen edellytys.

Lavolankadun rauhoittaminen raskaalta liikenteeltä ei Leimin mukaan ole mahdollista. Lavolankatu kuuluu Ratakadun ja Lepolankadun kanssa kehäkatuun, jolla pyritään rauhoittamaan Lappeenrannan keskustan liikennettä.

Leimin mukaan Kesämäen koululaiset on tarkoitus ohjata Lavolankadun alikulkutunneliin poistamalla suojatie Kapteeninkadun risteyksestä.

Tykin kaupunginosasta Leirin suuntaan on tarkoitus avata uusi alikulku radan alitse.

KUVATEKSTI

Päivä Heiskanen

Kesämäessä Lavolankadun ja Opintien kulmilla liikkuu kolmen koulun oppilaita. Syksyllä alueella avautuu myös uusi päiväkoti.

Kauppakeskus pyrkii koulukeskuksen viereen

Kesämäessä on lähekkäin kolme koulua.

Kesämäenrinteen yläkoulu on Lavolankadun eteläpuolella ja Kesämäen asuinalueen puolella katua.

Kesämäen alakoulu ja Itä-Suomen koulu ovat Lavolankadun pohjoispuolella osin Opintien varressa.

Kesämäen koulun viereen Opintien varteen valmistuu syksyllä Kesämäen päiväkoti.

Leirin kauppakeskusta suunnitellaan koulujen lähelle Opintien ja Teollisuuskadun väliin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen