Lappeenrannan kesäpäivähoidon maksuhyvityksiin mallia Imatralta

Taustalla ovat vanhempien toiveet joustavuudesta. Imatralla kalenteriviikkoihin perustuva hyvitysjärjestelmä on ollut käytössä jo vuoden.

Aino Vitikainen

Lappeenranta seuraa Imatran mallia lasten kesäpäivähoidon maksujen hyvittämisessä. Kaupunki antaa tulevana kesänä maksuhyvityksiä kalenteriviikoista. Imatralla kalenteriviikkoihin perustuva järjestelmä on ollut käytössä jo vuoden. Järjestelmä muuttuu Lappeenrannassa viime vuodesta, jolloin hyvitystä sai vain, jos lapsi oli päivähoidosta pois heinäkuun lisäksi koko kesä- tai elokuun.

Tänäkin vuonna hyvitykset on sidottu heinäkuuhun. Viikot on pidettävä joko välittömästi sitä ennen tai sen jälkeen. Kaupunki myös pidensi hyvityskautta touko- ja syyskuulle.

Imatra ei ole sitonut viikkoja heinäkuuhun Lappeenrannan tavoin. Hyvitettäviä viikkoja voi pitää haluamanaan ajankohtana koulujen kesäloma-aikana.

-Tämän on ajateltu tavoittavan useampia perheitä. Olemmekin saaneet vanhemmilta hyvää palautetta. Parannusehdotuksia tuli siitä, voisiko hyvityskausi jatkua elokuun loppuun. Olemme kuitenkin halunneet noudattaa koulujen kesälomakautta, varhaiskasvatuksen koordinaattori Eeva-Kaisa Liukkonen Imatran kaupungilta täsmentää.

Lappeenrannassa hyvitysviikkojen sitomisella heinäkuuhun on ajettu tasapuolisuutta.

-Muuten muulloin kuin heinäkuussa lomaileva saisi siitä ylimääräisen maksuttoman kuukauden, taloussuunnittelija Risto Lammi Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Muutos Lappeenrannassa tehtiin vanhemmilta saadun palautteen vuoksi. Kahden kuukauden lomajakso tuntui vanhemmista vaikealta järjestää. Ongelmia tuli hoidontarpeen arvioinnissa. Koska hyvityksen sai vain kokonaiselta kuukaudelta, vanhemmat ilmoittivat lapsensa hoitoon esimerkiksi koko kesäkuuksi. Todellisuudessa lapsi saattoi olla vain puolet kuukaudesta hoidossa. Tästä syystä henkilökuntaa oli aika ajoin liikaa.

-Viime vuonna palautetta tuli elokuusta. Vaikka lapsi palasi hoitoon elokuun puolivälissä koulujen alettua, maksu meni silti koko kuukaudelta. Nyt nämä viikot ovat ilmaisia, jos lapsi on myös heinäkuun pois hoidosta, Lammi selventää.

Maksuhyvityksen määrä vaihtelee perheen päivähoitomaksun mukaisesti. Kuitenkin esimerkiksi korkeinta, 254 euron päivähoidon kuukausimaksua maksavalla, viikon hyvitys olisi noin 63 euroa.

Maksuhyvitysten käyttämiseen kannustetaan, koska henkilökunnan lomat olisi helpointa järjestää muuta vuotta hiljaisempana kesäaikana.

-Jos lomat ovat ripotellen, se vaikeuttaa päiväkotien toimintaa. Sijaisia on vaikea saada. Lapsille ei ole myöskään hyväksi, jos henkilökunta vaihtuu koko ajan, varhaiskasvatusjohtajan sijainen Leena-Kaisa Häyhä kertoo.

Toisena syynä on, että myös lapsille halutaan tarjota mahdollisuutta pitkään lomaan. Edelleen on myös mahdollista, että lapsi on koko kesän päivähoidossa.

Lappeenrannan alueella on kesän ajan auki vähintään kaksitoista päiväkotia ja Imatralla neljä.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan ja Imatran kaupunki painottavat, että maksuhyvitysten avulla halutaan tarjota päiväkoti-ikäisillekin kesäloma perheenjäsenten parissa.

Maksuhyvitykset Lappeenrannassa

Heinäkuu on maksuton kuukausi, jos hoitosopimus on kestänyt vähintään vuoden.

Hyvityksiä saa heinäkuuta edeltävistä ja seuraavista kokonaisista kalenteriviikoista.

Hyvityskausi on tänä vuonna touko-syyskuu.

Hyvitysviikot on ilmoitettava toukokuun loppuun mennessä.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Maksuhyvitykset Imatralla

Heinäkuu on maksuton kuukausi, jos hoitosopimus on kestänyt vähintään vuoden.

Hyvityksiä saa kokonaisista vapaavalintaisista kalenteriviikoista.

Hyvityskausi on tänä vuonna 6.kesäkuuta?-?14.elokuuta.

Hyvitysviikot on ilmoitettava toukokuun 6. päivään mennessä.

Lähde: Imatran kaupunki

Kirjoittaja:
Aino Vitikainen