Pontuksen koulu häämöttää isona ratkaisuna itäalueille

Lappeenrannan itäalueen huonokuntoisille kyläkouluille pohditaan nyt vauhdilla vaihtoehtoa. Ajatus Pontuksen koulusta konkretisoitui Lauritsalan asukastilaisuudessa.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Itäisten alakoulujen tulevaisuuden ratkaisulle on pantu vauhtia Lappeenrannassa. Ainakin suunnitelmia pitää tehdä nopeasti eikä vuonna 2013, kuten kaupunki on tähän asti aikonut.

Ratkaisua kiirehti sisäilmaongelma, joka joulukuussa ilmeni yhdessä Mustolan koulun kolmesta rakennuksesta. Sen takia Mustolan 5.-6.-luokkalaiset käyvät nyt koulua Lauritsalassa.

Huonossa hapessa alkaa olla myös Partalan koulu, eikä hurraamista ole Muukonnniemen ja Kanavansuun koulujenkaan kunnossa.

Muukonniemestä kuutosluokka käy koulua Lauritsalassa, tosin tilanpuutteen eikä sisäilmaongelmien takia. Partalan koulun ilmanvaihto on saatu joten kuten pelaamaan.

-Kaikissa neljässä koulussa voidaan koulutyötä jatkaa ja odottaa kouluratkaisua, sanoi kaupungin tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen eilen Lauritsalan alueen asukastilaisuudessa.

Kouluratkaisuna häämöttää Pontuksen koulu, joka korvaisi nykyiset itäiset alakoulut.

-Sen yhteyteen olisi hyvä rakentaa samalla uusi päiväkoti, sanoi kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Esiopetuksen ja neljän luokan koossa Pontuksen kouluun tulisi noin 320 oppilasta. Tässä vaihtoehdossa oppilaat siirtyisivät viidenneltä luokalta alkaen Lauritsalan kouluun.

Viides luokka kasvattaisi Pontuksen koulun koon 380:een ja kuudes luokka 440 oppilaaseen.

Koulun arvioitu hintahaarukka on koosta riippuen 6,9-9,5 miljoonaa euroa. Sadan lapsen päiväkoti maksaisi arvion mukaan 2,5 miljoonaa euroa.

Pontuksen koulun rakentamisajaksi on kaavailtu vuosia 2014-2015, mutta Willbergin mukaan kaupunki ei pysty rahoittamaan hanketta niin nopeasti.

-Tosiasiassa rakennusvuosi voisi olla 2016-17.

Pontuksen koulun mahdollinen paikka on Willbergin mukaan Kanavansuun tienristeyksen tuntumassa Murheistenrannan suunnassa.

-Ei se ole Pontusta, yleisöstä huomautettiin.

Runsas yleisö arvosteli muutenkin Pontuksen koulu -työnimellä kulkevaa vaihtoehtoa. Ennen muuta sitä pidettiin liian isona, vaikka Lauritsala-talolla sen kerrottiin olevan samaa kokoluokkaa kuin länsialueille tuleva Lappeen koulu.

-Voitaisiinko miettiä kahta koulua, toinen Kuutostien eteläpuolelle, toinen pohjoispuolelle, ehdotti Pekka Rossi Mustolasta.

Pasi Poikonen Saarnialasta toivoi, että eteläpuolelle rakennettaisiin itäinen maaseutukoulu, johon tulisivat Mustolan ja Partalan oppilaiden lisäksi Joutsenon puolelta Ravattilan ja Parjalan koulun alueen oppilaat.

-Kasukkalaankin rakennettiin uusi maaseutukoulu, hän muistutti.

Tuija Willberg muistutti, että itäisen alueen kouluratkaisuihin vaikuttaa myös Lappeenrannan tuleva lukioratkaisu. Itäalueiden suunnitelmiin hän lupasi kuitenkin lisää selkoa loppuvuodesta.

Nuijamaan koulusta todettiin toistaiseksi vain, että senkin kunto pitää selvittää.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Mustolassa koulurakennuksissa on vanhan ajan idylliä kuten muissakin itäalueen pienissä alakouluissa. Mustolan idylli murtui joulun alla kun yksi koulun kolmesta rakennuksesta pantiin käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen