Teossarja Viipurin läänistä

Viipurin läänin historiasta tehdään kuusiosaista teossarjaa. Neljä kirjaa on jo valmiina. Kirjasarja on ensimmäinen systemaattinen kokonaiskuva Viipurin läänistä.

VIIPURIN LÄÄNIN historiasta on tekeillä kuusiosainen suurteos. Neljä osaa on jo valmiina. Viimeiset kaksi osaa ilmestyvät lähivuosina.

Teossarjan ovat kustantaneet Karjalan kirjapaino ja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö, mutta kirjoja ovat sen lisäksi synnyttäneet monet karjalaiset ja viipurilaiset säätiöt.

Lappeenrantalainen historiantutkija Anu Talka pitää esihistoriasta nykyaikaan ulottuvaa teossarjaa tärkeänä eteläkarjalaisille.

NYKYINEN Etelä-Karjala kuului ennen sotia Viipurin lääniin, samoin Kymenlaakson itäosa.

— Teossarja täyttää tyhjiötä, joka on ollut jo pitkään. Karjalan historiasta ei ole aiemmin näin laajasti kirjoitettu, Talka sanoo.

Lähes kaikki muut Suomen maakunnat ovat jo saaneet maakuntahistorian.

— Viipurin läänin historia täyttää puuttuvan maakuntahistorian Laatokan ja Kannaksen osalta mutta myös nykyisen Etelä-Karjalan sekä vähän Kymenlaaksonkin osalta, Talka kertoo.

VARATUOMARI Risto Piepponen on toiminut teossarjan keskeisenä taustavoimana. Hän pitää taloudellisesti ratkaisevana, että useat karjalaiset säätiöt ovat osallistuneet teosten rahoitukseen.

Karjalan kulttuurirahasto on viime vuosina antanut suurimmat apurahat kirjoittajille. Muita ovat Teollisuuden ja liikkeenharjoittajien seura Pamaus, Viipurin taloudellinen korkeakouluseura sekä Viljami ja Ester Otsakorven säätiö.

— Humanistinen tutkimus ei kuulu kaikkien säätiöiden ensisijaiseen toimintaan, mutta viipurilaisperäisyytensä takia ne ovat mukana. Myös Suomen kulttuurirahasto antoi alussa merkittäviä apurahoja, Piepponen kertoo.

RAHALLA on Piepposen mielestä saatu jopa enemmän mitä tavoiteltiin.

— Teokset ovat olleet arvostettuja, ja ne ovat saaneet valtakunnallista julkisuutta. Teokset ovat tuoneet uusia näkökulmia vallitseviin käsityksiin.

— Tärkein anti on se, että systemaattisella käsittelytavalla Viipurin läänistä on saatu kokonaiskuva, jollaista ei ole aiemmin ollut.

HISTORIATEOKSET eivät ole myyntimenestyksiä. Viipurin läänin teosten myynti on silti vähintään täyttänyt odotukset.

Ykkösosaa on myyty reilut 1 600 kappaletta. Kakkos- ja kuutososan myynti lähentelee tuhatta kappaletta. Kolmososa julkistettiin vasta äskettäin.

— Myyntitavoite on ollut tuhannen kappaleen luokkaa per teos. Jotkut ovat pitäneet hyvänä, jos teokset pääsevät edes 600—700 kappaleen myyntiin, Piepponen kertoo.

Myynnin kannalta olisi parasta, että teokset ilmestyisivät sopivasti ennen joulumarkkinoita. Aina ei tässä aikataulussa ole pysytty.

Etelä-Karjala jäi vähälle ykkösosassa

VIIPURIN LÄÄNIN historiateossarja alkoi Etelä-Karjalan osalta alavireisesti.

Karjalan synty -nimisessä ykkösosassa (2003) Viipurin läänin Suomen puolelle jäänyttä osaa ja sitä myöten myös Etelä-Karjalaa käsiteltiin minimaalisesti.

Käytännössä teos kertoi Viipurin läänin luovutetusta alueesta.

Juuri tätä asiaa lappeenrantalainen historiantutkija Anu Talka pitää ykkösosan heikkoutena. Asia herätti tuoreeltaan kritiikkiä teosta kohtaan.

TEOSSARJAN muissa osissa näkökulma on ollut laveampi, ja Etelä-Karjalan aluetta käsitellään muun Viipurin läänin tapaan.

— Jos ykkösosan aluerajauksena olisi ollut koko Viipurin lääni, teossarja olisi eteläkarjalaisille nykyistäkin arvokkaampi, Talka sanoo.

TÄSTÄ PUUTTEESTA seuraa Talkan mukaan tarve kirjoittaa Etelä-Karjalan oma varhaishistoria. Parhaillaan tekeillä oleva Lappeen historia täyttää osittain tätä tyhjiötä.

Arkeologian osalta on Talkan mukaan runsaasti päivittämisen tarvetta. Vuoden 2003 jälkeen löytöjä on kirjattu Etelä-Karjalasta runsaasti, viimeisimpänä Ruokolahden myöhäisrautakautiset korut.

— Etelä-Karjalan arkeologian historia kannattaa kirjoittaa siinä vaiheessa, kun nyt menossa oleva innostus on hiipumaan päin.

Viipurin läänin historian teokset

1. osa. Karjalan synty (2003). Esihistoria ja geologia.

2. osa. Viipurin linnaläänin synty (2004). Keskiaika.

3. osa. Suomenlahdelta Laatokalle (2010). 1500- ja 1600-luvut

4. osa. Käsittelee Vanhan Suomen aikaa. 1700-luku.

5. osa. Käsittelee autonomian aikaa. 1800-luku.

6. osa. Karjala itärajan varjossa (2010). Itsenäisyyden aika.

Teoksia myyvät Karjala-myymälä sekä Karjala-lehti Lappeenrannassa.

4. ja 5. -osat ilmestyvät parin vuoden sisällä.

Kirjoittaja:
Ilpo leskinen