Venäjän osaaminen on valttikortti

Kaakkois-Suomessa venäjä on työmarkkinoilla ruotsin kieltä tärkeämpi.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Varsinkin kaupan alan työpaikkoihin venäjän kielen osaaminen on jo vähintäänkin vahva toivomus, ellei vaatimus.

Työvoimaneuvojat Maria Soukka ja Ritva Kauppi Lappeenrannan työ- ja elinkeinotoimistosta vahvistavat, että venäjän osaaminen on valtti työnhaussa. Samaa viestitään Imatran toimistosta.

— Palvelualat, ravintolat, kauppa, toimistotyöt, vientiyritykset kysyvät venäjän osaamista, Kauppi luettelee.

Kaakkois-Suomessa toimii myös venäläistaustaisia yrityksiä, hän muistuttaa. Tosin nuoren polven venäläiset alkavat aika hyvin osata englantiakin.

— Päivittäin törmätään venäjän kielen vaatimukseen tai toiveeseen, kertoo Kauppi.

Työvoimahallinto on järjestänyt jo useita venäjän kielen kursseja työnhakijoille. Kursseille on osallistunut eri alojen työnhakijoita laidasta laitaan. Aktivalta ostetulla kurssilla on lähdetty ihan alkeista, ja kielen jatko-opiskelu on jäänyt työnhakijan oman aktiivisuuden varaan.

— Kursseille otettiin sellaisia henkilöitä, joiden kohdalla kielitaidosta arvioitiin olevan selkeää hyötyä työllistymisessä.

PARHAILLAAN esimerkiksi Rajavartiolaitos rekrytoi kymmeniä uusia rajavartijoita. Heidän kohdallaan yksi kriteeri on halu opiskella kieliä, vaikka venäjän kielen taitoa ei suoraan vaaditakaan.

Venäläistaustaiset työnhakijat puolestaan joutuvat käytännössä opettelemaan suomen kieltä. Heidän työllistymiseensä vaikuttaa myös heidän pohjakoulutuksensa. Maahanmuuttajien kotouttamisaika on kolme vuotta, sinä aikana pitäisi myös suomen kieli opetella.

Etelä-Karjalassa koululaitos on jo alkanut vastata työmarkkinoiden vaatimuksiin. Yhä useampi nuori on valinnut venäjän vapaaehtoiseksi, kun aikaisemmin otettiin etenkin saksaa ja ranskaa. Ruotsin kielellä on merkitystä etenkin valtion virkapaikkoihin haettaessa. Myös pohjoismaiset yritysketjut saattavat ilahtua ruotsia taitavasta hakijasta. Englannin kielen asemaa ei mikään ole horjuttanut työmarkkinoilla.

VAATELIIKE Moda Gallerian kymmenestä työntekijästä puolet osaa venäjää, ja englantia ainakin auttavasti kaikki. Myymäläpäällikkö Vesa Leppiniemi kertoi, että suomen kieli on palvelussa aina ykköskieli. Jos nyt haettaisiin uutta työntekijää, kokonaisuus ratkaisee, mutta venäjän kielen taito olisi plussaa.

— Vuorossa pidetään yksi henkilö, joka venäjää osaa. Varsinkin vanhemman polven venäläiset arvostavat sitä. Mutta on myös nuoria venäläisiä, jotka haluavat asioida englanniksi.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen