Hultin ulos Kaupunkiyhtiöistä

Vaihtoehtoina ovat uusi tehtävä kaupunginjohtajan alaisuudessa tai irtisanominen. Lopullinen esitys asiassa tehdään maanantain kaupungin hallituksessa.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajalle Tom Hultinille on valmisteltu uutta tehtävää yhtiöiden ulkopuolelle kaupunginjohtajan alaisuuteen. Tehtävään kuuluisi ainakin Venäjä-asioiden hoitoa.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan toinen vaihtoehto on, että kaupunginhallitus päättää irtisanoa Hultinin. Tämä ratkaisu edellyttänee, että Kaupunkiyhtiöiden työilmapiiriselvityksestä käy ilmi jotakin raskauttavaa.

Kaupunginhallitus käsittelee elinkeinoyhtiön johtokysymystä maanantaina. Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen esitys hallitukselle julkistettiin perjantaina, mutta siinä ei ole vielä tarkemmin yksilöity Hultinin kohtaloa. Esitys tehdään vasta kokouksessa sen jälkeen, kun hallitukselle on kerrottu ilmapiiriselvityksen tuloksista ja kun Hultinia on kuultu.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) ei vielä halua kommentoida suunnitelmia Hultinin jatkosta.

— Olen sillä kannalla, että hän ei enää palaa Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajaksi, Torniainen suostuu sanomaan.

Kaupunginjohtaja on käynyt läpi suunnitelmia Hultinin uudesta pestistä valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa.

Suurin osa puheenjohtajista kommentoi asiaa hyvin varovaisesti. Moni on odottavalla kannalla ja haluaa vielä tietää, mitä ilmapiiriselvityksestä käy ilmi.

Keskustan Jouni Kemppi ei halua ottaa kantaa uuteen tehtävään. Myös kokoomuksen Jukka Kopra sanoo odottavansa maanantaihin. Hän osallistuu kaupunginhallituksen kokoukseen varajäsenenä.

Myö-ryhmän Juha Härkönen hymähtää, kun häneltä kysyy mielipidettä Hultinin tehtävästä.

— Ei se nykyinenkään tehtävä kovin kaukana kaupunginjohtajasta ole ollut.

Härkösen mielestä pesti vaikuttaa suojatyöpaikalta.

Paula Kuikka-Kiljusen (vihr.), Marjatta Laakon (kd.) ja Jaakko Kokon (vas.) mielestä uusi tehtävä on nykytiedoilla hyvä ratkaisu. Irtisanomista he kannattavat vain, jos Hultinin toimista löydy jotakin rikollista tai muuta erityisen raskauttavaa.

— En halua kuulua niihin, jotka tuomitsevat ihmisen ennen kuin hänet on syylliseksi osoitettu, Laakko sanoo.

— Hultinille täytyy sitten antaa sellaisia tehtäviä, jotka hän pystyy hoitamaan, Kokko huomauttaa.

Kuikka-Kiljunen istuu myös Kaupunkiyhtiöiden hallituksessa. Hänen mukaansa siirto uuteen tehtävään merkitsisi huomattavia muutoksia Hultinin asemaan.

— Hän on ollut toimitusjohtaja. Uudessa tehtävässä monet etuisuudet lähtisivät pois.

Kuikka-Kiljunen ei kuitenkaan pidä uutta tehtävää suojatyöpaikkana.

— Venäjän-asiat ovat hirveän tärkeitä.

Marja-Leena Leppänen (ps.) ei haluaisi antaa vajavaisilla tiedoilla tuomiota.

— Ei kuulosta viisaalta, jos häntä kohdellaan silkkihansikkain. Mielestäni hän on menettänyt kaupunkilaisten luottamuksen.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tom Hultin on viime vuosina ollut julkisuudessa monen kielteisen kohun keskipisteessä. Monet niistä ovat jollain lailla liittyneet Lappeenrannan lentoliikenteen tukemiseen. Toisaalta Lappeenrannan lentoliikenteen nykyistä hyvää virettä on pidetty juuri Hultinin aikaansaannoksena.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm