Kiviteollisuus etsii sivukivelle käyttökohteita ideakilpailulla

Myyntiin kelpaamatonta sivukiveä syntyy Etelä-Karjalassa noin 300?000 kuutiometriä vuodessa.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan kiviyrityksillä menee jälleen hyvin vuoden 2008 taantuman aiheuttaman notkahduksen jälkeen.

Eteläkarjalainen graniitti käy kaupaksi maailmalla.

Alan kannattavuutta voitaisiin kuitenkin parantaa vielä lisää ja luoda maakuntaan uusia työpaikkoja, jos niin kutsutulle sivukivelle löydettäisiin vähintään käsittely- ja kuljetuskustannukset kattavaa käyttöä.

Uusia käyttötapoja sivukivelle kehitellään Saimaan ammattikorkeakoulun siipien suojissa toimivassa Etelä-Karjalan kiviklusterissa.

-Sivukivi on kertaalleen kalliosta irrotettua kiveä. Sen irrottamiseen on käytetty työtä ja energiaa ja iso osa tästä sivukivestä on täysin käyttökelpoista raaka-ainetta, projektipäällikkö Kirsi Taivalantti sanoo.

KIVI louhitaan irti peruskalliosta isoina paloina. Nämä blokeiksi kutsutut suorakaiteen muotoiset järkäleet painavat noin 30 tonnia kappale.

-Sivukivessä voi olla värivirheitä tai muutama pieni halkeama. Silti tällaisesta blokista suuri osa voi olla täysin käyttökelpoista kiveä, joka on ilman muuta järkevää saada hyötykäyttöön, Taivalantti jatkaa.

Alan logistiikkaa Kiviklusterin seminaarissa maanantaina selvittänyt Raimo Päivärinta laski, että Etelä-Karjalan kivilouhimoissa tätä sivukiveä syntyy noin tuhat tonnia jokaisena työpäivänä.

-Nykyisin nämä kivet jäävät kasoihin louhoksen viereen, Taivalantti kertoo.

-Olisi hyvä, jos jatkossa sivukivi voitaisiin jo louhoksella lajitella käyttötarkoituksen mukaan ja kuljettaa jatkojalostettavaksi.

SIVUKIVEÄ voidaan murskata sepeliksi. Kuljetuskustannusten takia sepelistä on kuitenkin vaikea saa edes kustannukset kattavaa hintaa.

-Jos sivukivi voitaisiin myydä hieman jalostetummassa muodossa, sen tuottamiseen kannattaisi myös investoida, Taivalantti laskee.

-Ensin pitäisi kuitenkin kehittää nämä uudet tuotteet ja luoda niille markkinat.

KIVIKLUSTERI etsii uusia innovaatioita ideakilpailun avulla. Taivalantti uskoo, että uusia käyttökohteita voidaan kivelle löytää esimerkiksi talojen ja pihojen rakennusmateriaalina.

-Esimerkiksi piharakentamiseen ei tarvita sahattuja ja pinoiltaan hiottuja kiviä. Lohkomalla ei saada ihan tasalaatuisia tuotteita, mutta ne kävisivät varmasti hyvin esimerkiksi pihapengerten rakentamiseen.

-Jos löydämme toimivan ja kustannuksiltaan järkevän konseptin, Pietarin markkinat varmasti vetäisivät kaiken täällä syntyvän sivukiven, Taivallantti uskoo.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Etelä-Karjalan kiviklusteri etsii ideakilpailun avulla käyttöä kivilouhoksissa syntyvälle sivukivelle.

Kirjoittaja:
Matti Saarela