Categories
Artikkelit

Kuolimon kalastusalue jäädytti nieriäpäätökset

Anne KokkonenSAVITAIPALE. Kuolimon kalastusalue ei tee toistaiseksi uusia päätöksiä uhanalaisen nieriäkannan suojelemiseksi. Vuosikokousedustajat pitivät viisaimpana odottaa maaseutuelinkeinojen valituslautakunnan ratkaisua viimevuotisesta rauhoituspiiripäätöksestä. Ratkaisun saamiseen voi mennä vielä kuukausia.Torstai-iltana pidetty vuosikokous vietiin nieriän osalta läpi poikkeuksellisen matalalla profiililla. Peltoinlahden osakaskunnan tekemästä esityksestä Ala-Kuolimon verkkosäätelyn kumoamiseksi toki keskusteltiin, mutta isoja kirjaimia ja huutomerkkejä ei tällä kertaa juuri käytetty.-Tulisi muistaa, että Kuolimo on paljon muutakin kuin nieriä, Kari Hauhio korosti.HUOLTA kannettiin tällä kertaa Kuolimon veden tummumisesta, joka on ilmeistä etenkin Ylä-Kuolimolla. Veden typpipitoisuuksien todettiin nousseen, mutta yksiselitteistä syytä tapahtuneeseen ei ole.-Kymmenessä vuodessa järvi saadaan vielä kuntoon jos niin halutaan. Luonto korjaa kyllä jälkensä, Yrjö Hyrkkänen arvioi.Luotolahden osakaskunnan irtautumisen Kuolimon yhteislupa-alueesta epäiltiin nostavan uistelupaineita Suurselän alueella. Joissain puheenvuoroissa kyseenalaistettiin koko ulkopuolisille myytävien lupien tarpeellisuus ”meidän järvellä”, toisissa kommenteissa taas tähdennettiin matkailun merkitystä paikkakunnalle.Lohikalojen vähimmäismitoista oltiin eri mieltä. Esityksiä tehtiin sekä mittojen nostamisesta että laskemisesta, mutta lopulta alamitat päätettiin säilyttää ennallaan.

Anne Kokkonen

Kirjoittaja: