Lassi Tuovista tuli Namikassa Suomen nuorin liigavalmentaja

Lassi Tuovi on Lappeenrannan NMKY:n korisliigajoukkueen uusi päävalmentaja. 24-vuotias Tuovi on jo varsin kokenut tekijä kansallisilla ja kansainvälisillä kentillä.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Lassi Tuovi ottaa Lappeenrannan NMKY:ssä luonnollisen harppauksen isoihin saappaisiin. Tuovi on ollut Namikan miesten joukkueen apuvalmentaja vuodesta 2005 ja käynyt Koripalloliiton huippuvalmentajatutkinnon, mutta liigajoukkueen päävalmentajan työhön tarttuminen 24-vuotiaana on silti historiallista.

-Iästä varmasti tullaan kysymään joka paikassa, mutta tällä tasolla näitä pestejä ei todellakaan ole usein tarjolla. Jos pelaajien pitää aina pelata mahdollisimman kovia pelejä, valmentajienkin pitää mielestäni tehdä samoin, Tuovi sanoo.

-Pitää luottaa omaan osaamiseen. Kävi miten hyvänsä, kymmenen vuoden päästä en varmasti pidä tätä huonona ratkaisuna.

NAMIKA PALKKASI Tuovin päätoimiseksi juniorivalmentajaksi vuonna 2007, josta alkanut taival saman ikäluokan kanssa päättyi tänä keväänä A-poikien SM-sarjan kuudenteen sijaan. Tuovi kertoo miettineensä viime syksystä lähtien, mikä olisi paras mahdollinen siirto ensi kautta ajatellen.

Maisemanvaihdos pysyi Tuovin ykkösvaihtoehtona pitkälle kevääseen, kunnes Namikan seurajohto alkoi toden teolla suunnitella liigajoukkueen tulevaisuutta sen mukana kasvaneen nuorukaisen ympärille.

-Kiinnostusta oli muualtakin. Maisemanvaihdoksen kautta olisin hakenut uusia virikkeitä, Tuovi sanoo.

-Koen, että olisi ollut tietyllä tavalla pelkuruutta ja uskalluksen puutetta, jos olisin tämän sijaan lähtenyt kakkosvalmentajaksi muualle. Eiköhän ihan riittävästi virikkeitä löydy tästäkin, vaikka halli on tuttu.

PÄÄVALMENTAJAN pesti ei oikeastaan tuo uusia tehtäviä Tuoville, joka on tehnyt koripallon parissa kaikkea mahdollista.

-Suurin muutos on, että nyt kaikki on täysin omalla vastuulla. Päävalmentaja aina sen viimeisen ratkaisun tekee. Kakkosvalmentajana pystyi lähtemään illaksi kotiin.

Jokapäiväistä apua Tuovi saa Namikan valmennuksen johtajalta ja Suomen naisten maajoukkueen päävalmentajalta Tommi Koskiselta.

-Keskustelemme aamut illat, ja palautetta varmasti tulee.

LIIGAJOUKKUE kävi konkurssin partaalla kolme vuotta sitten, mutta sittemmin tilanne on rauhoittunut. Tuovi kertoi vakuuttuneensa joukkueen tulevaisuudesta sitä enemmän, mitä pidemmälle neuvottelut seurajohdon kanssa etenivät.

-En olisi lähtenyt mukaan, jos olisin nähnyt seuran olevan tuhon partaalla. Ei olisi tullut mieleenkään lähteä uppoavan laivan kapteeniksi.

-Olemme nähneet Lappeenrannassa koripallokulttuuria naisten ja miesten puolella. Miun henkilökohtainen tavoite on herättää sitä kipinää taas eloon. Se lähtee joukkueesta ja sen ilmeestä kentällä. Jos onnistutaan, vuoden päästä ollaan pikkuisen positiivisempia niin joukkueen kuin seuran osalta.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Mika Strandén

Lassi Tuovin kevät jatkuu liigajoukkueen kokoamisella. Myöhemmin kesällä on jälleen edessä lähtö miesten maajoukkueen videokoordinaattoriksi, mikä voi parhaassa tapauksessa poikia EM-kisakokemuksen. -?Fiilis on vappuinen, mutta tietyllä tapaa vieläkin sellainen odottava. Eiköhän se viimeistään huomisaamuna iske, mitä kaikkea on edessä.

Mika Turunen (oik.) pyysi Lassi Tuovin (vas.) mukaan Namikan liigajoukkueen valmennusryhmään seitsemän vuotta sitten.

Lassi Tuovi

s. 31.12.1986, Lappeenranta

Ylioppilas, Koripalloliiton huippuvalmentajatutkinto Lappeenrannan NMKY:n miesten liigajoukkueen päävalmentaja, sopimus kattaa kauden 2011-2012 Pelaajana Namikan juniorien kautta liigajoukkueen rinkiin. Peliura päättyi polvivammaan.

Namikan B-nuorten valmentaja 2003-2004, Namikan liigajoukkueen apuvalmentaja 2004-2011, Namikan päätoiminen juniorivalmentaja vuodesta 2007-2011, Suomen miesten koripallomaajoukkueen videokoordinaattori 2010-

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen