Maakunnan konepajojen tuotteilla on taas kysyntää

Ovako Bar käy täysillä ja monien konepajojen tilauskirjoista riittää töitä loppuvuodeksi. Tulevaisuus näyttää vihdoin hyvältä, jos talouskehitys jatkuu vakaana.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN konepaja- ja terästeollisuus ovat tarranneet kiinni työn syrjästä taantuman jälkeen. Valtaosalla yrityksistä on hyvä tilauskanta ja henkilökunta töissä.

Outotecin prosessilaitteiden liiketoiminnoista vastaava johtaja Kimmo Kontola sanoo kaivosteollisuuden projektien vetävän maailmalla. Niistä on tullut isoja töitä myös yhtiön Lappeenrannan yksikölle.

— Tilaukset kasvoivat huomattavasti viime kesänä, ja sama tahti on jatkunut. Syksyyn saakka on riittävästi työtä, ja näkymät ovat lupaavia lähitulevaisuudessa.

Kontolan mukaan ennen taantumaa pysähtyneet projektit ovat käynnistyneet ja niiden päälle ovat tulleet uudet, isompien prosessilaitteiden tilaukset.

Valoisista näkymistä raportoi jo viime kuussa kaivos- ja energiateollisuudelle erikoispumppuja ja -venttiilejä valmistava Larox Flowsys.

TERÄKSEN kysyntä on kääntynyt nousuun, ja se näkyy Ovako Barin Imatran tehtaalla.

— Saksan ja Ruotsin taloudet nousevat vauhdilla ja kotimaassa on alkanut noususuhdanne, vaikka hieman hitaampana, kertoo tehtaanjohtaja Heikki Nyholm.

Nyholmin mukaan vielä ei kuitenkaan olla vuosien 2007—2008 supertasolla.

— Tilanne on joka tapauksessa niin hyvä, että tuotanto pyörii täydellä kapasiteetilla ja koko henkilöstö on töissä.

MAAKUNNAN konepajoissa tilauskirjat ovat vahvistuneet, mutta pientä epävarmuutta on ilmassa.

— Näkymät eivät ole ennakoitavissa, mutta tilausten osalta tilanne on suhteellisen hyvä, muotoilee Imatran Työstöasennuksen toimitusjohtaja Tommi Matikainen.

Yritys tuplasi viime vuonna liikevaihtonsa ja tänä vuonna kasvu jatkuu 15 prosentin vauhdilla.

— Ei voi valittaa, etteikö olisi töitä, vaikka normaali tilanne tuntuu sellaiselta tassuttelulta taantumaa edeltäviin huippuvuosiin verrattuna.

VAROVAISUUTTA aistii asiakkaissaan myös Laitex Oy:n toimitusjohtaja Kari Kurronen. Projektit eivät etene päätöksiin saakka ja työn alla olevien tilausten aikatauluja venytellään. Nykyiset tilaukset työllistävät vuoden loppuun saakka.

— Meillä on uuden teollisuushallin investointisuunnitelma valmiina, mutta nyt pitää katsoa ja odottaa. Investointeja ei voi rakentaa vanhojen tilausten varaan.

Kaikilla ei mene hyvin. Rämö Oy:n toimitusjohtaja Paavo Rämö tuskailee kireän kilpailutilanteen kanssa.

— Puolalaiset nappaavat tilauksia nenän edestä, vaikka kilpailisimme pelkällä yhden euron katteella. Elokuussa tilanne näytti vielä hyvältä, mutta viime kuukausina on menty pelkkää alamäkeä.

Rämö on turvautunut myös lomautuksiin konepajapuolella, koska paperikoneiden alihankintakauppoja on mennyt sivu suun.

Odotukset pääosin myönteisiä

— Espanja ja Portugali lopettivat valtion tuen energiasektorilta ja se vaikutti suoraan meihin. Tilauksia peruuntui ja siirtyi tulevaisuuteen. Talouden tapahtumilla siellä on suora yhteys pk-sektorille täällä.

— Tulevaisuus näyttää nyt viime vuotta valoisammalta. Taantuma söi meitä viiveellä, koska teemme muita enemmän investointituotteita.

Kauko Puranen, Facor Oy

— Merkkejä tilauskannan vahvistumisesta on, vaikka meillä tilaukset ulottuvat vain parin viikon periodille.

— Selkeitä nousun merkkejä on, ja normaalilla miehityksellä mennään.

Jerkko Mäkelä, Plannja Oy

— Puola rokottaa vientiteollisuutta. Niillä on hyvät tuotteet ja edullinen hintataso. Kilpailu on erittäin tiukkaa.

Paavo Rämö, Rämö Oy

— Työllisyystilanne on hyvä, samoin tilauskanta loppuvuodeksi. Uskomme saavamme myös lisäkauppoja tänä vuonna.

— Pääasiakkaidemme Andritzin ja Metson isot selluprojektit ovat käynnistyneet. Niiden perässä nyt juostaan.

Toni Kilpeläinen, Terästorni Oy

— Tilauskanta on hyvä. Odotukset pian alkavalle sesonkikaudelle ovat korkealla.

— Odotamme kasvua myös tälle vuodelle sekä kotimaasta että viennistä, jossa Venäjä taas vetää. Viime vuonna liikevaihto nousi 30 prosenttia.

Janne Strömberg, Metehe Oy

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki