Pallon kaavamuutosta hiottiin liikenteen ja meluntorjunnan osalta

Päiväkodin saattoliikenne aiheuttaa alueella pysäköintiongelmia.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Taipalsaarentien kaavamuutokseen Pallossa tulee pieniä tarkistuksia melutorjunnan ja pysäköinnin parantamiseksi. Myös jäljelle jäävien vanhojen rakennusten suojelumerkintöjä parannetaan.

Kaavamuutos merkitsee sitä, että vanhat puutalot väistyvät pääosin kerrostalon tieltä. Kulmarakennus säilyy, ja sen ja rautatiesillan väliin on tarkoitus rakentaa 28 asunnon kerrostalo.

Uusi talo tulee vilkasliikenteisen Taipalsaarentien varrelle. Ympäristötoimi, rakennusvalvonta ja ELY-keskus ovat huolissaan alueen meluisuudesta. Vuonna 2005 tehdyn Lappeenrannan meluselvityksen mukaan yöaikainen tieliikenteen melutaso on enintään 60 desibeliä. Teknisen toimen mukaan kaavan rakenteellinen ääneneristävyysvaatimus on riittävä. Rakennettava talo puolestaan vaimentaa liikennemelua piha-alueella.

Parvekkeiden rakentaminen kielletään Taipalsaarentien ja Liisankadun puoleisille julkisivuille.

Uudisrakennuksen rakennusalan mitoitusta ja rakennusoikeutta tarkistetaan. Uusi rakennusalan syvyys on 16 metriä ja rakennusoikeus 2 700 kerrosneliömetriä. Kapeampi runkosyvyys edesauttaa teknisen toimen mukaan viihtyisämpien asuntojen ja väljemmän piha-alueen syntymistä.

Kaavamääräyksiin lisätään myös kohdat piha-alueiden varaamisesta ja radonsäteilyn huomioonottamisesta.

Asunto-osakeyhtiö Orkamonrinne vastustaa kaavamuutosta, koska arvioi sen lisäävän liikennettä ja pysäköintiongelmia ja huonontavan Orkamonrinteen näköaloja. Kaavaluonnokseen merkitty maanalainen pysäköintitila laajenee alkuperäisestä suunnitelmasta.

Tekninen toimi myöntää, että alueella toimivalla Pallon päiväkodilla ei ole riittävästi saattoliikenteen tarvitsemaa pysäköintitilaa, mikä aiheuttaa liikenneongelmia. Tarkoituksena onkin tutkia, onko päiväkodin pysäköintipaikat mahdollista järjestää ensisijaisesti päiväkodin tontille.

Jarmo Niemisen ja Etelä-Karjalan museon vaatimuksesta osa vanhoista rakennuksista merkitään kaavaan säilytettäviksi rakennuksiksi. Taipalsaarentien ja Liisankadun kulmassa oleva rakennus merkitään suojeltavaksi.

Purettavat rakennukset on rakennettu 1890—1930-luvuilla. Niihin on tehty muutos- ja korjaustöitä eri vuosikymmenillä. Ne ovat pääasiassa yksikerroksisia asuintaloja ja apurakennuksia. Asuntojen lisäksi rakennuksissa on liiketiloja ja kuntoutustoimintaa.

Tekninen lautakunta hyväksyi asemakaavan keskiviikkona. Lopullisesti kaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy

Pallon uusi kerrostalo tulee vilkasliikenteisen Taipalsaarentien varrelle. Ympäristötoimi, rakennusvalvonta ja ELY-keskus ovat huolissaan alueen meluisuudesta.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen