Royal House kuittasi Konnunsuon 1,7 miljoonan euron peltokaupoilla

Kiinteistösijoitusyhtiö Royal House Oy osti marraskuussa vankilakokonaisuuden 1,8 miljoonalla. Jatkokauppa pelloista kuittasi ostohinnasta 1,67 miljoonaa euroa.

Hannu Ojala

LAPPEENRANTA. Konnunsuon vankilan pellot ovat siirtyneet paikalliseen viljelijäomistukseen. Helmikuussa tehdyillä kaupoilla vankilaan kuuluneet 273 hehtaarin pellot jakavat nyt lappeenrantalaiset Taurun Siemen Oy ja Ville Laapio.

Nuijamaalla maatalousyrityksen kotipaikkaa pitävä Taurun Siemen Oy osti suopeltoja noin 170 hehtaaria 1 083 400 eurolla. Ville Laapion osuus kaupoista oli 103 hehtaaria ja 581 600 euroa.

Taurun Siementä pyörittävä Juha Järvenpää ei vielä tässä vaiheessa halua kommentoida kauppaa eikä viljelysuunnitelmiaan Konnunsuon lohkolla. Taurun Siemen on nurmi-, vilja- ja öljykasvien siemenviljelyyn keskittynyt maatalousyritys, jolla on verkkosivujen mukaan tarjota vuokralle lämmintä- ja kylmää varastotilaa Konnunsuon alueelta.

Vankila-alueelta Nuijamaalle päin avautuvat peltolohkot hankkinut Ville Laapio sanoo peltojensa pysyvän tulevan kesän nurmella. Ensi syksynä osa pelloista laitetaan rukiille.

— Rehuviljaa, leipäviljaa ja öljykasveja, Ville Laapio kertoo suunnitelmistaan.

Laapio ei ole vielä aloittanut omien lisämaidensa perusparannustöitä. Ajatuksissa on kuitenkin vanhan ja osittain jo rikkoutuneen lautaputkisalaojituksen uusiminen.

Laapion mukaan salaojituksen aikataulun ratkaisee ELY-keskuksen investointituki.

Nopea omistajanvaihdos on tullut vankilan henkilökunnalle täytenä yllätyksenä.

Viitteitä muuttuneesta tilanteesta on kuitenkin saatu siitä, että jo parin viikon ajan vankilan ja Leppälän väliselle peltolohkolle on ajettu salaojituksen sorastukseen tarkoitettua hiekkaa. Arvioiden mukaan kuormien määrä on jo nyt useita satoja.

Sorakuormat ovat huolestuttaneet myös kevätmuuttoa odottelevat paikalliset lintuharrastajat.

Vankilan entisen tilanhoitajan Helge Laamasen mielestä salaojituksen uusimisella tulvajärvet eivät Konnunsuolta häviä.

Suopellon kuivattaminen vaatisi peltojen laskuviemärinä toimivan Leppäsjoen perinpohjaista perkaamista Suokumaajärveen saakka.

Lappeenrannan kaupungin yleiskaava ei ulotu Konnunsuolle. Joutsenon kunnan vuonna 1980 hyväksymässä maaseudun kehittämisohjelmassa alue on huomioitu vankila-alueena ja valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltuna maisema-alueena.

Alueen kuvaukseen käytetty kaavamerkintä AV ei ole kuitenkaan oikeusvaikutteinen.

Salaojituksen uusiminen on normaalia viljelysmaan perusparannusta, joka ei edellytä lupamenettelyä.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala