Savitaipale ja Parikkala haluavat olla isäntäkuntia

Lappeenrannan, Länsi-Saimaan ja Parikkala-Imatran maaseutuhallinto-alueiden poikkeamis-luvat evättiin. Uusilla neuvotteluilla on kiire.

Anssi Kemppinen

ETELÄ-KARJALAN kuntien on neuvoteltava uudestaan maaseutuhallinnon aluejaosta.

Maa- ja metsätalousministeriö tyrmäsi kolme poikkeamislupatoivetta, joilla olisi perustettu Lappeenrannan, Länsi-Saimaan ja Parikkala-Imatran yhteistoiminta-alueet. Länsi-Saimaan isäntäkunta olisi ollut Savitaipale ja Imatran seutukunnalla Parikkala.

-Kunnat eivät saaneet lupaa alueiden perustamiseen. Ministeriön toiveena on, että alueet neuvottelisivat vielä hyvässä hengessä uudestaan suuremmista alueista, sanoo Maaseutuviraston aluekehittämispäällikkö Heikki Lintala.

Alueet hakivat poikkeamislupaa, koska niissä ei ollut vaadittua 800 tukikelpoista tilaa. Lappeenrannassa tiloja on noin 630, Länsi-Saimaan kunnissa 560 ja Parikkala-Imatra-seudulla 560.

MINISTERIÖN mukaan noin puolet Suomen maatiloista sijaitsee kunnissa, joissa päätös yhteistoiminta-alueista on jo tehty.

Lintalan mukaan 30 aluetta haki pienuuden takia poikkeuslupaa ministeriöltä ja noin hakijalle 20 lupa myönnettiin.

-Etelä-Karjalan kohdalla ministeriö katsoi, että Lappeenranta oli jäämässä liian yksin.

Lintala muistuttaa, että uudistus on hallinnon järjestämistä, eikä se välttämättä vaikuta viljelijöiden palveluun.

PARIKKALAN kunnanjohtaja Hans Olander toteaa, että neuvotteluja käydään nyt Lappeenrannan kanssa, mutta johto halutaan pitää Parikkalassa. Itä-Savon lähikunnista ei löydy enää kumppaneita, sillä alue sai poikkeamisluvan.

Neuvotteluvääntö on edessä, sillä myös Savitaipale mielii yhteen Lappeenrannan kanssa. Savitaipaleen kunnanjohtajan Tapio Iso-Mustajärven mukaan yhteistoiminta-alueen johtohallinto halutaan kuitenkin pitää Savitaipaleella, vaikka Lappeenranta tulisi mukaan.

-Kyllähän maaseutuhallintoa säilyisi edelleen Lappeenrannassa, vaikka me vetäisimme aluetta. Meillä on yhteinen lomitus ja siihen ollaan oltu Lappeenrannassakin kuulemma tyytyväisiä.

ISÄNTÄKUNTAHALUA löytynee myös Lappeenrannasta, koska kaupunki halusi pysyä yksin omana toiminta-alueena.

Lappeenrannan maaseutusihteerin Terttu Kivisen mukaan kuntien johtajat neuvottelivat yhteistoiminta-alueista ja isäntäkunnista viime keskiviikkona yhteisellä Pietarin-matkalla.

Maakunnallisilla neuvotteluilla on kiire, sillä ministeriö haluaa päätökset toukokuun alkuun. Kunnissa päätös vaatii valtuustokäsittelyn.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen