Töherryksistä on tullut jälleen paheneva riesa

Taloyhtiöt ovat alkaneet metsästää seinien sotkijoita riistakameroiden avulla.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Mannerheiminkadun ja Raastuvankadun yhdistävä kävelysilta on jälleen täynnä töherryksiä. Graffiteja ja tageja löytyy myös keskustan talojen seinistä ja Myllysaaren uimalan rakenteista.

Lappeenrannan kaupungilla on nollatoleranssi töherrysten suhteen. Seiniin, siltoihin ja aitoihin maalatut töherrykset pyritään poistamaan sitä mukaa kuin niitä ilmestyy.

-Ne on pyritty poistamaan heti, jotta ne eivät houkuttele muita tällaista harrastavia maalamaan samaan paikkaan omia tageja, kaupungin kiinteistöjen isännöitsijä Mirjami Laakso sanoo.

TALVELLA töherryksiä on Laakson mukaan kuitenkin vaikea poistaa. Siksi niitä ehtii kertyä pinnoille ennen kuin niiden poistamiseen päästään käsiksi keväällä.

-Kustannukset yhden paikan siivoamisesta ovat satoja tai jopa tuhansia euroja. Vaikka töherrys olisi pieniäkin, sen poistaminen maksaa aina vähintään noin sata euroa, Laakso laskee.

Kaupunki tekee jokaisesta töherryksestä rikosilmoituksen. Samoin menettelevät taloyhtiöt. Kiinni jääneeltä tekijältä peritään kaikki puhdistuksen aiheuttamat kustannukset vahingonkorvauksina.

-Nyt niitä on alkanut ilmestyä seiniin myös keskustan ulkopuolella. Ne ovat jälleen melko suuri ongelma, Ykkös-isännöinnin toimitusjohtaja Mari Kiljunen kertoo.

TEKIJÖIDEN saaminen kiinni ja vastuuseen tekemisistään on Kiljusen mukaan ollut vaikeaa.

-Rikosilmoitus tehdään silti aina. Kaikki tagit valokuvataan. Tagi on tavallaan tekijänsä puumerkki tai käyntikortti. Jos joku tagien tekijä jää kiinni jossain, valokuvien perustella voidaan yrittää todistaa, että hän tehnyt myös muut samanlaiset tagit.

Taloyhtiöt ovat lisänneet myös teknistä valvontaa.

-Monessa yhtiössä hallitukset ovat miettineet riistakameroiden hankkimista. Riistakamera maksaa noin sata euroa ja se ottaa kuvan kohteesta aina, kun siellä joku liikkuu.

OIKEUDESSA määrättyjä vahingonkorvauksia kiinni jääneiltä töhertelijöiltä ei Kiljusen mukaan juuri saada perittyä, vaikka kaikki graffitien tekijät eivät ole teini-ikäisiä nuoria.

-Itselläni jäi mieleen tapaus noin viisi vuotta sitten, jossa käräjäoikeus tuomitsi töherrysten tekemisistä tuolloin 28-vuotiaan miehen.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Mannerheiminkadun ja Raastuvankadun yhdistävä kävelysilta on jälleen sotkettu pahasti. Toimitusjohtaja Mari Kiljusen mukaan töherryksiä on alkanut viime aikoina ilmestyä myös keskustan ulkopuolella sijaitsevien asunrakennusten seiniin.

Graffiti

Graffiti on kirjoitus tai maalaus, joita on tehty kautta aikojen erilaisilla sopivilla piirtimillä, nykyisin yleensä tussilla tai spraymaalilla.

Graffiti voi olla usean neliömetrin kokoinen maalaus tai pieni kirjoitus esimerkiksi vessan seinässä, joita yleisimmin kutsutaan tageiksi.

Sana graffiti on johdos italian kielen verbistä graffiare (raaputtaa), joka edelleen on laina kreikan kielen verbistä graphein eli kirjoittaa.

Lähde: Wikipedia

Kirjoittaja:
Matti Saarela