Yhtiö tekee spektroliittia tutuksi suurelle yleisölle

Saimaan ammattikorkeakoulun kiviklusterin tuella on syntynyt ensimmäinen uusi yritys.

Matti Saarela

Lappeenranta. Etelä-Karjalan kiviklusterin myllynkivet ovat jauhaneet esiin ensimmäisen uuden yrityksen. Kolmen Lappeenrannan Ylämaalla toimivan yrityksen perustama Ylämaa Mystique tekee spektroliittia tunnetuksi suurelle suurelle yleisölle ensi kesänä.

Uusi yhtiö tarjoaa yleisölle toimintaa Lappeenrannassa Linnoitusniemen kärjessä, Hiekkalinnan ja Rantapajan alueella koko kesän ajan.

-Tänä päivänä elämysten hakeminen ja käsillä tekeminen ovat asioita, jotka kiinnostavat ihmisiä. Ajattelin, että spektroliitin ja kivenkäsittelyn ympärille voisi kehittää elämysmatkailua, yhtiön toimitusjohtaja Teuvo Tielinen kertoo ideastaan.

Pian idea jalostui teemaksi kivestä koruksi.

-Ajatus on, että menemme asiakkaiden kanssa ensin spektroliittilouhokselle ja louhimme sieltä kivet. Sen jälkeen menemme hiomolle, jossa kivistä hiotaan korukiviä, Tielinen kertoo.

-Viimeisessä vaiheessa hiottu kivi muokataan vielä koruksi. Kun asiakas päättää päiväretken hänellä on itse tehty koru kaulassa.

Tielinen kertoo kehitelleensä ideaansa jo pitkään. Sen tuotteistamiselle ei ole kuitenkaan ollut tähän mennessä aikaa ja resursseja yhden ihmisen yrityksessä.

-Se tuntui aika suurelta ponnistukselta ja hankkeen toteuttaminen siirtyi ja siirtyi. Nyt tuli tämä Etelä-Karjalan kiviklusterihanke ja sen tuella tilaisuus lähteä viemään tätä ideaa eteenpäin.

-Sitten sain mukaan toisen spektroliittituotteita valmistavan yrityksen ja louhinta-alan yrittäjän. Kevättalvella perustimme yhteisyrityksen Ylämaa Mystique.

Elämysretkiä yhtiö alkaa markkinoida kesällä.

-Otamme Lappeenrannassa Linnoitukselta ryhmän mukaamme ja ajamme asiakkaiden kanssa Ylämaalle spektroliittilouhokselle. Jokainen asiakas voi louhokselta valita itselleen mieleisensä kiven, Tielinen kertoo.

-Sen jälkeen ryhmä tutustuu Ylämaan jalokivikylään ja -museoon.

Ylämaalta retki jatkuu takaisin Lappeenrannan keskustaan Rantapajaan, jossa asiakkaat saavat itse hioa valitsemastaan kivestä korun.

-Tällainen tämä meidän ajatuksemme on ja ensimmäinen retki järjestetään 10. kesäkuuta, Tielinen kertoo.

Hiekkalinnaan tulee hänen mukaansa vielä aitta, jossa on myynnissä spektroliittikoruja.

KUVATEKSTI

Janne Lehtonen

Toimitusjohtaja Teuvo Tielinen on pitkän linjan kivimies. Hänen ideoistaan syntynyt uusi yritys Ylämaa Mystique järjestää kesällä retkiä, joiden aikana asiakkaat saavat valmistaa itse Ylämaan spektroliitista itselleen korun.

Kirjoittaja:
Matti Saarela