Alakylän koulun aulassa ja ruokasalissa sisäilmaongelmia

Tuoreen sisäilmaselvityksen mukaan tilojen käyttöön liittyy merkittävä terveysvaara. Päätös tilojen tulevaisuudesta tehdään kesäkuussa.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Alakylän koulun tällä hetkellä käytössä olevissa tiloissa on sisäilmaongelmia. Tuoreessa sisäilmastoselvityksessä koulun aulasta, liikuntasalista, teknisen työn tiloista, keittiöstä ja ruokasalista löydettiin kosteusvaurioita, jotka huonontavat sisäilmaa ja saattavat aiheuttaa oireita.

Selvitykseen liittyvän lääketieteellisen arvion mukaan oireilu tutkituilla alueilla on odotettavissa olevaa ja pysyvän sairauden muodostuminen on mahdollista. Siten tilojen käyttöön liittyvä kokonaisvaara arvioidaan selvityksessä vähintään merkittäväksi.

Selvityksen mukaan toimenpiteet riskin pienentämiseksi ovat välttämättömiä ja ne tulee aloittaa nopeasti. Välitöntä käyttökieltoa tutkitut tilat eivät kuitenkaan saaneet.

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Aila Vallius kertoo, että kuntokartoitus tilattiin, koska osalla Alakylän koulun henkilökunnasta on ollut oireita. Kartoituksella haluttiin selvittää myös sitä, millaisilla korjauksilla tiloja voisi käyttää jatkossakin.

— Näyttää siltä, että korjausaste tulee sen verran korkeaksi, että pitää miettiä kannattaako se, Vallius toteaa.

Selvityksen laatinut kotkalainen Insinööri Studio Oy piti aiheesta tiedotustilaisuuden eilen perjantaina koulun henkilökunnalle. Koulun oppilaiden vanhemmille tiedotustilaisuus järjestetään myöhemmin.

Valliuksen mukaan toiminta tiloissa jatkuu normaalisti kuluvan lukukauden loppuun. Tekninen lautakunta päättää kesäkuun puolessa välissä, minkä verran tiloja korjataan ja hyödynnetään uuden koulun rakentamisvaiheessa.

Koulun muut opetustilat poistettiin käytöstä jo aikaisemmin homeen takia ja opetus siirrettiin parakkeihin. Uuden koulun rakentamisesta alaluokkalaisille on tehty periaatepäätös ja sille on varattu talousarviossa rahoitus.

Nykyisen koulun liikunta- tai keittiötilojen mahdollinen korjaus ei vaikuta uuden

koulun rakentamispäätökseen.

Valliuksen mukaan nyt selvitetään, kannattaako esimerkiksi liikuntasali korjata vai rakennetaanko sekin uuteen kouluun. Myös keittiötilojen korjausta väliaikaiseen käyttöön pohditaan, koska Kimpisen koulukeskuksen keittiö valmistuu vasta vuoden 2012 kuluessa.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty