ELY-keskus tyrmää Nuijamaan Rajamarketin rakennushankkeet

Myymäläkeskittymä on ELY-keskuksen mukaan vähittäiskaupan suuryksikkö. Tekninen lautakunta on eri mieltä.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Nuijamaan Rajamarketin rakentaminen Lappeenrannassa on törmännyt valituksiin. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus vaatii, että Kouvolan hallinto-oikeus kumoaa teknisen lautakunnan tekemän alueen suunnittelutarveratkaisun. Sen perusteella Kiinteistö Oy Vaalimaantie olisi voinut rakentaa Nuijamaantien varteen kaksi liikerakennusta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala olisi liki 4 000 neliömetriä.

Vastapäisellä tontilla sijaitsevan Laplandia-marketin omistava Atma Trade Oy on huolissaan lisääntyvästä liikenteestä, ja vaatii mittavia parannuksia alueen liikenneoloihin. Myös Atma Trade pyytää päätöksen kumoamista.

ELY-keskus perustelee vaatimustaan sillä, että suunnittelutarveratkaisu ei sovellu näin suurten ja vaikuttavien hankkeitten ratkaisemiseen. ELY-keskus muistuttaa, että kunnan velvollisuutena on laatia asemakaava ja pitää se ajan tasalla sitä mukaa, kuin kunnan kehitys sitä edellyttää. Myös Nuijamaantien parantaminen edellyttää kokonaisvaltaista yleissuunnitelmaa.

Vahvistustaan odottavassa uudessa maakuntakaavassa rakennuspaikka on tuotantotoimintojen ja palveluiden aluetta, samoin vireillä olevassa Nuijamaan osayleiskaavan laajennuksessa. Maakuntakaava ei salli paikalle vähittäiskaupan suuryksikköä.

Teknisen lautakunnan mukaan kyseessä ei ole vähittäiskaupan suuryksikkö, koska rakennukseen suunnitellaan kahta 1 999 neliön vähittäistavaran myymälää. Toisen myymälän tuotevalikoima koostuisi pääosin rautatarvikkeista ja työkaluista, toisen päivittäistavarasta. Myymälöiden pinta-ala ei lautakunnan mukaan ylitä vähittäiskaupan suuryksikön rajaa eli 2 000 neliötä, koska rautatavaran myymälä on tulkittavissa tilaa vievän tavaran myymäläksi.

ELY-keskus on eri mieltä. Sen mukaan kyseessä on suuri, yhtenäinen liikerakennus, jolla on yksi sisäänkäynti ja parkkialue. Kokonaisuutena se muodostaa vähittäiskaupan myymäläkeskittymän.

Vaikka rakennusta ei edes tulkittaisi vähittäiskaupan suuryksiköksi, pelkkä suunnittelutarveratkaisu ei ELY-keskuksen mukaan paikalle riitä.

Tekninen lautakunta vetoaa vastauksessaan siihen, että hakijalle ei etsinnöistä huolimatta ole löydetty sopivaa paikkaa kaupallisesti vetovoimaisilta paikoilta kuten Myllymäestä ja Mustolasta. Hakija on vakuuttunut siitä, että asiakkaat löytyvät Nuijamaantien varressa.

Tekninen lautakunta korostaa, että rajaan tukeutuva kauppa on tärkeä osa Lappeenrannan elinkeinoelämää. Sen kehittämistä nykyisessä kaavatilanteessa on pyrittävä käytettävissä olevilla keinoilla tukemaan. Lautakunta esittää valitusten hylkäämistä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen