Professori Kurkela ajaa jalkapallolle juniorihallia

Matti Kurkelan mukaan Lappeenrannassa on selvä tarve lasten ja nuorten jalkapallohallille.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Professori Matti Kurkela haluaa parantaa jalkapallojuniorien talvikauden harrastusolosuhteita Lappeenrannassa.

Kurkelan mukaan Lentokentäntien varteen suunniteltu kesälajien suuri harjoitushalli ei parantaisi merkittävästi jalkapallojuniorien talviolosuhteita, sillä vuoroja olisivat jakamassa paitsi jalkapallon aikuisjoukkueet ja vanhemmat juniorit myös muiden lajien edustajat.

Kurkela näkeekin Lappeenrannassa selvän tarpeen lasten ja nuorten jalkapallohallille, sillä pienillä junioreilla ei ole talvipakkasilla asiaa Amiksen lämmitettävälle tekonurmelle ja koulujen pienet salit soveltuvat lajiharjoituksille heikosti.

-Se on kylmää matematiikkaa, peruskoulun aritmetiikkaa. Realistinen arvio lienee, että alueella on noin 500 alle 16-vuotiasta junioria. Pieni halli voidaan jakaa puoliksi, jolloin viikossa on sata harjoitustuntia junioreille sopiviin aikoihin. Tehokkainta taitojen harjoittelu on pienissä kymmenen hengen ryhmissä. Kullekin ryhmälle riittäisi siis pienestä hallista kaksi viikkotuntia, vaikka kaikki vuorot olisivat juniorien käytettävissä, Helsingin yliopiston kansainvälisen kauppaoikeuden dosenttina työskentelevä Kurkela toteaa.

-Eikä kaksi viikkotuntia ole mielestäni vielä edes paljon. Neljä olisi riittävästi.

KURKELA KOROSTAA, ettei hän ole missään nimessä Lentokentäntien suurhallia vastaan.

-Se on erinomaisen tervetullut.

-Tarpeen suhteen iso ja pieni halli eivät kilpaile keskenään. Tänne mahtuvat molemmat.

JUNIORIHALLI on 70×50 metrin kokoinen kuplahalli, jonka rakentamisen kustannusarvio on 300 000-400 000 euroa.

Siitä voi saada Kurkelan mukaan enintään 40 prosenttia eli 160 000 euroa on mahdollista saada katetuksi opetusministeriön investointituella.

-Olen valmis pistämään vähän omaakin rahaa. Jos riittävästi hyväntekijöitä eli sponsoreita ei löydy, loput kustannuksista voi kattaa lainalla, Kurkela sanoo.

-Kustannus on maltillinen, joten tuntihinnat pysyisivät kohtuullisina. Lasten ja nuorten liikunta ei saa olla kenellekään bisnes. Se on olennaisen tärkeää. Minulla on jo lupa perustaa säätiö, joka omistaisi hallin ja toimisi sen operaattorina.

KURKELAN INTOHIMO jalkapalloon kumpuaa omien peliaikojensa lisäksi Lappeenrannassa lajia harrastavien poikiensa kautta.

-En minä sitä hallia tarvitse. Lapset ja nuoret itse eivät pysty ajamaan asiaa, joten meidän aikuisten pitää huolehtia siitä, että heidän harrastusolosuhteensa tulevat kuntoon.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Matti Kurkela on neuvotellut Maasotakoulun johdon kanssa juniorihallin rakentamisesta Leirikentälle. Muita sijoituspaikkoja Kurkelan mielestä voisivat olla Kesämäen koulun kenttä tai Kirkkoherranlahden kenttä. -Mielestäni olosuhteiden tulisi olla sellaiset, että jalkapallo olisi Lappeenrannassakin ympärivuotinen laji, Kurkela toteaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen