Pysähtyneisyydestä syntyi liikettä

Tanssityöläinen Minni Hirvonen on ollut liikkeessä 20 vuotta. Soolotanssi kertoo masennuksesta.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Masennuksesta tulee Minni Hirvoselle ensimmäiseksi mieleen pysähtyminen. Tuon pysähtymisen hän on muuttanut tanssiksi — vaikka se mahdottomalta kuulostaakin.

— Siinä on ainakin jännitettä, ja jännitteet luovat hyviä näyttämötilanteita, tanssityöläinen nauraa.

Minni Hirvonen on valmistanut sooloteoksen Donna Quijote — eräänlainen masennusnäytelmä oman 20-vuotistaiteilijajuhlansa kunniaksi. Vähän piti myös koetella itseään, kysyä, mihin nelikymppisenä vielä kykenee.

Tarve tehdä suomalaisten kansantauteihin liittyvä teos tuli Hirvoselle kuin itsestään.

— Meillä on ollut sydän- ja verisuonisairauksia ja muita fyysisiä sairauksia. Nyt on masennusta. Niin sanottu hyvinvointimme on bullshittiä. Asiat ovat hyvin vain ulkoisesti, Hirvonen näkee.

Aiemminkin hän on tarttunut soolotanssiesityksiä tehdessään vaikeisiin aiheisiin, viimeksi alkoholismiin.

— Kuulostaa hirveän masentavalta. Mutta olen yrittänyt tehdä tästä uusimmastakin informatiivisen, ja siinä saattaa olla myös vähän koomisuutta, Hirvonen lupaa.

Tanssiaan hän alkoi tehdä jo syksyllä. Sooloteoksen tekeminen itselle Hirvonen kuvaa rankaksi, suorastaan masokistiseksi. Kaikki tapahtuu omassa päässä, eikä itseään sen enempää kuin tanssiaankaan oikein näe.

— Vasta maaliskuussa aloin hahmottaa, miltä teokseni voisi näyttää.

Luovassa prosessissa Hirvosesta irtoaa ensimmäiseksi tekstiä. Novellistiksi hänellä ei riitä maltti. Hän kuvailee itseään käynnistäväksi moottoriksi.

Tanssimisen Hirvonen aloitti 18-vuotiaana Joensuussa, silloisen läänintaiteilijan perustamassa ryhmässä. Sittemmin hän hankki ammattipätevyyden Turun taideakatemiassa. Lappeenrantaan Hirvonen tuli Mikkelistä, koukattuaan Turun, Helsingin, Jyväskylän ja Kuopion kautta.

— Jo se ensimmäinen tanssiryhmä oli aikamoista korkeakoulua! Mutta koulussa ei vielä opi kaikkea. Vasta työ opettaa ja antaa työkalut.

Pelkkä tanssinopettaja Hirvonen ei tunne olevansa.

— Minussa elää myös hullu taiteilijuus! Teen tanssiteoksia vielä varmaan rollaanttorinkin kanssa, Hirvonen nauraa.

Apuna soolotanssiesityksen teossa on ollut korutaiteilija Kati Nulpponen. Hirvonen tanssi aiemmin Nulpposen koruesittelyvideolla, ja nyt Nulpponen on valmistanut Hirvoselle esiintymisasun.

Minni Hirvosen soolotanssiteos Donna Quijote — eräänlainen masennusnäytelmä. Ensi-ilta keskiviikkona 8. kesäkuuta klo 21 ja toinen esitys perjantaina 10. kesäkuuta klo 21 Linnoituksen Krouvissa Lappeenrannassa.

Arttu Muukkonen

Minni Hirvonen veti tanssiteoksensa läpimenotreenit maanantaina Linnoituksen krouvissa Lappeenrannassa.

Minni Hirvonen

Syntynyt 1971 Joensuussa

Horoskooppi: syvissä vesissä uiva kalat

Koulutus: Turun taideakatemia

Ammatti: tanssityöläinen, opettaa nykytanssia Tanssiopisto Sonja Tammelassa

Perhe: kaksi lasta, tyttö ja poika

Harrastaa: Saimaata

Asuu Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen