Suomenniemi hyppäsi Mikkelin kelkkaan

Sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintasopimus hyväksyttiin äänin 13-4. Etelä-Karjalan puolesta pidettiin ylistyspuheita.

SUOMENNIEMI. Mikkeli valittiin odotetusti Suomenniemen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen hankintasuunnaksi. Kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintasopimusluonnoksen äänin 13-4.

Suomenniemeläiset olivat tämän päätöksen kohdalla poikkeuksellisen erimielisiä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Nirkko (kesk.) ja Raimo Ruotsalainen (sd.) kirjauttivat pöytäkirjaan äänestyksen jälkeen eriävät mielipiteensä.

Ruotsalainen muistutti, että tekeillä on tärkeä ratkaisu kunnan kannalta. Terveyspalvelujen hankintasuunnan ohella päätetään myös tulevan kuntaliitoksen suunnasta.

– Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on toiminut jo jonkin aikaa, ja siihen sisältyy myös erikoissairaanhoito. Mikkelissä kaikki on vielä levällään. Pitäisi tylysti hylätä kunnanhallituksen hyväksymisesitys ja aloittaa neuvottelut Eksoten kanssa, Ruotsalainen esitti ja sai kannatusta keskustan Olli Kiesilältä.

KUNNANJOHTAJA Anne Ukkonen varoitti siirtämästä päätöksentekoa myöhempään ajankohtaan. Vireillä olevat neuvottelut eivät enää tässä vaiheessa riitä valtiovarainministeriölle.

-?Eksotella on edistyksellinen rakenne, mutta matka ratkaisee. On vaikea valita suuntaa, joka on kuntalaisten valtaosan kannalta väärä, Kirsi Korhonen (kok.) arvioi.

Eteläistä suuntaa puolustanut Ruotsalainen muistutti, että Etelä-Karjala on voimavaroiltaan kolmanneksen suurempi kuin Etelä-Savo. Suuntautumisessa pitäisi ottaa huomioon paljon muitakin asioita kuin perusterveydenhuolto.

Markku Heikkilän (kesk.) mielestä kuntalaisten mielipidettä tulee kunnioittaa. Suuntaa antavaan kuntalaiskyselyyn vastanneista noin kaksi kolmasosaa oli Mikkelin kannalla.

Ennen äänestystä Ruotsalainen joutui muotoilemaan esitystään, sillä neuvottelujen aloittaminen Eksoten kanssa oli valmistelematon asia ja olisi edellyttänyt valtuuston yksimielistä hyväksyntää. Ruotsalainen esittikin ainoastaan Mikkelin sopimusesityksen hylkäämistä, loppuosa muutettiin ponsilauselmaksi.

Äänestyksessä Ruotsalaisen kannalle asettuivat Olli Kiesilän lisäksi keskustan Juha Nirkko ja demarien Mika Salopelto. Muut 13 valtuutettua kannattivat sopimuksen hyväksymistä.

VALTUUSTO hyväksyi myös vuoden 2010 henkilöstökertomuksen, hallintosäännön päivityksen, Kuolimo-Hanhijärven alueen osayleiskaavan muutoksen sekä Myllysillan asemakaavaehdotuksen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen