Categories
Artikkelit

Uusi kauppakeskus voi vaarantaa Ison-Kristiinan teatterihankkeen

Kaupunginteatterin rakentamista Ison-Kristiinan lisärakennukseen käsiteltiin kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa.Ison-Kristiinan omistajan kynnyskysymys laajennukselle on, lähteekö kaupunki kaavoittamaan keskustan ulkopuolisia kauppakeskuksia.Heli TiusanenLAPPEENRANTA. Kaupunginteatterin kohtaloa puitiin valtuuston infotilaisuudessa maanantaina. Kauppakeskus Ison-Kristiinan omistavan Cityconin edustajat esittelivät lisärakennukseen mahdollisesti sijoittuvan teatterin suunnitelmia sekä kustannusarvioita. Kaupunginvaltuutetut esittivät kysymyksiä teatterin johdolle sekä Cityconin edustajille.Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Jukka Posti toi tilaisuudessa esille, että Citycon pitää Lappeenrannan investoinnin kynnyskysymyksenä sitä, lähteekö kaupunki kehittämään keskustan ulkopuolisia kauppakeskuksia.-Mikäli keskustan ulkopuolelle rakennetaan suuria kauppakeskuksia, täytyy Cityconin hallituksen pohtia hyvin tarkkaan, lähdemmekö laajentamaan Isoa-Kristiinaa, Posti painottaa.Teatterin näkökulmasta sijoittuminen vilkkaalle markkinapaikalle olisi hyvä ratkaisu, tähdentää kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen.-Olen kyllästymiseen asti toistanut, että teatteri on toritaidetta. Se kuuluu sinne, missä ihmiset ovat.Kauppakeskukseen sijoittuva teatteri palvelisi myös asiakkaita ja synnyttäisi molemminpuolisia synenergiaetuja.-Kauppakeskuksessa vietetään aikaa vaikka ei tehtäisikään ostoksia. Sieltä haetaan elämyksiä, sanoo hankekehityspäällikkö Heikki Alen Cityconista. Nykyisessä Isossa-Kristiinassa käy vuosittain kaksi miljoonaa asiakasta. Uuteen kauppakeskukseen odotetaan neljää miljoonaa kävijää vuosittain. Vanhan teatterin saneeraaminen tulisi uuden rakentamista kalliimmaksi. Kaupungin rakennuttajapäällikön Erkki Suurosen mukaan vanha teatteri on moniongelmainen. Listalla on 27 määriteltyä korjausta vaativaa kohdetta.-Talotekniikka, sähkö sekä vesi- ja viemäri olisi rakennettava uudelleen, Suuronen listaa. Myös käsikäyttöinen, 30 vuotta vanha lavastetorni tulisi uusia. Pelkästään sen uusiminen maksaisi viisi miljoonaa euroa.Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen puolestaan muistutti, että peruskorjaaminen ei ole koskaan yhtä kustannustehokasta kuin uuden rakentaminen.-Koulujen peruskorjausten yhteydessä on käynyt ilmi, että vaikka korjaus on tehty, saattaa siitä huolimatta löytyä esimerkiksi kosteusvaurioita. Kukaan ei voi taata, että peruskorjaus onnistuu, täydensi Suuronen.Teatterin lavastamo sijoittuisi suunnitelmien mukaan Tullitien teollisuusalueelle. Lavastamon sijoittaminen eri paikkaan näyttämön kanssa ei Juutisen mukaan ole ongelma.-Lavastamon kanssa voidaan elää, vaikka se sijaitsisi eri paikassa. Hyviä kokemuksia vastaavasta tilanteesta on Hämeenlinnasta ja Tampereelta.KUVATEKSTIHeli BlåfieldKaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen puolusti teatterin sijoittamista Ison-Kristiinan lisärakennukseen. TIla mahdollistaisi suuren näyttämön kokoisen harjoitustilan, minkä seurauksena harjoittelu olisi joustavampaa.Cityconin havainnekuva Isoon-Kristiinaan sijoittuvasta teatterista.Uuden teatterin aikatauluKaupunginhallitus käsittelee teatterin sijoittamista Ison-Kristiinan lisäosaan 6.6.2011.Kaupunginhallitus tekee päätöksen aiesuunnitelmasta 13.6.Investointipäätös sekä kaupungin että Cityconin puolelta tehdään joulukuussa 2011.Rakennus aloitetaan huhtikuussa 2012.Teatteri on käyttövalmis syksyllä 2014.Teatterin kustannusarvioTeatterin rakentaminen Ison-Kristiinan lisäosaan 14,5 miljoonaa euroa. Nykyisen teatterin peruskorjaus 15,7 miljoonaa euroa.Teatterin rakentaminen vapaudenaukiolle 18,7 miljoonaa euroa. Summiin on laskettu mukaan valtionavustus. Lavastamon peruskorjaus 700 000 euroa.

Heli Tiusanen

Kirjoittaja: