Valtuusto tyrmistyi Fly Lappeenranta -selvityksestä

Kenen on vastuu, kysyivät valtuutetut? Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoi yhtyvänsä suurelta osin esitettyyn kritiikkiin.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Yli kolmen miljoonan euron tappiot lyhyessä ajassa tehnyt Fly Lappeenranta sai kyytiä maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuustossa. Valtuusto luki tyrmistyneenä lentoyhtiöstä saatua selvitystä. Se kertoi huonosta ja leväperäisestä asioiden hoidosta.

Valtuusto hyväksyikin äänin 41?-?35 Hanna Holopaisen (vihr.) esittämän ponnen. Sen mukaan lentoyhtiön talous- ja vastuuasioihin on voitava vielä palata, kun edelleen puutteelliset tiedot tarkentuvat. Asia tuodaan uudelleen valtuuston käsiteltäväksi mahdollisia jatkotoimia varten.

Jukka Korkeila (kok.) sanoi kyllä ymmärtävänsä, että lentokenttä täytyi pitää toiminnassa.

-Mutta sitä en ymmärrä, miksi vielä hiljattain Kaupunkiyhtiöiden piti lunastaa lentoyhtiön pienosakkaan (Esa Korjulan) osakkeet, joilla ei ollut mitään arvoa. Ja mihin hintaan ne ostettiin?

Vastauksen Korkeila sai vasta kysymällä uudelleen.

Kaupunkiyhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Teuvo Kinnunen (sd.) kertoi, että asiassa noudatettiin pienemmän pahan sääntöä.

-Ja sitä pienemmän pahan sääntöä joutui noudattamaan vähän kaikissa lentoyhtiöasioissa. Osakkeiden ostossa lakimiehet neuvoivat sopimaan.

Matti Mölsä (kd.) äimisteli, miten kaupungin pääosin omistamalla yhtiöllä oli saattanut olla lähes 80 000 euroa ulosotossa.

Kinnusen mukaan samaa oli ihmetellyt emoyhtiön hallituskin ja pikaisesti antanut lentoyhtiölle rahaa asian korjaamiseen.

Satu Virtala (sit) ihmetteli Lappeenranta International Airportilta saamatta jääneitä rojalteja.

-Keitä henkilöitä toimii tuossa yhtiössä ja onko kaupungilla jotain yhteistyötä näiden henkilöiden kanssa? Ei ainakaan jatkossa pitäisi olla, tivasi Virtala.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen luetteli vasta uudestaan kysyttäessä yhtiön omistajiksi Saku Hyttisen, J. P. Paanasen ja Kai Paanasen.

Ainakin Saku Hyttinen löytyy Camillaa ja Suvi-Saimaata pyörittävän yhtiön taustalta sekä muun muassa Innovaatioseminaarin iltatilaisuuden cateringyrittäjänä.

Markku Papinniemi (muutos 2011) totesi, että lentoyhtiö ”on mitä surullisin esimerkki koko kaupungin toiminnasta”.

Tuskastunut Teuvo Kinnunen puuskahti jo jossain vaiheessa, että ”selvitetään hommaa vaikka hamaan hautaan saakka”.

-Mutta se olisi ollut aivan sama, olisi näitä ollut hoitamassa kuka tahansa.

Seppo Miettinen sanoi yhtyvänsä suurelta osin esitettyyn kritiikkiin.

-Vene soudettiin kaislikkoon.

Ari Torniainen (kesk.) muistutti, että mitä ilmeisimmin koko yhtiö lopetetaan tai fuusioidaan. Kaupunginhallitus saa jatkoselvityksiä lentoyhtiöstä.

-Tämä ensimmäinen selvitys oli karua kerrottavaa, luonnehti Torniainen.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Virpi Junttila (neljäs vasemmalta, vihr.) kummasteli, kun ei vieläkään ollut saanut tietoa siitä, miten paljon kaupunki satsasi viime vuonna lentoliikenteeseen. Kuvassa lisäksi Jaakko Kokko (vas.), Matti Alatalo (vihr.) ja Hanna Holopainen (vihr.).

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju