Aku Partanen voitti vaikeudet

Kävelijä Aku Partanen selätti mykoplasman ja sai astmansa kuriin. Nyt hän jahtaa menestystä täydessä iskussa.

Anssi Silvennoinen

AKU PARTANEN voitti riivaajansa talvella. Lontoon olympialaisiin tähtäävä kävelijä suuntasi Helsingin urheilulääkäriasemalle selvittämään, mistä voipunut olo ja heikko palautuminen harjoituksista johtuvat.

Diagnoosiksi tuli nuorten urheilijoiden kansantauti mykoplasma. Sen lisäksi spirometria paljasti astman.

-Mykoplasma meni kymmenen päivän antibioottikuurilla aika hyvin ohi. Onneksi. Pelkonahan on aina, että se uusiutuu, tai ei sillä kuurilla lähdekään, 19-vuotias Partanen kertoo.

-Olen päässyt taas muiden kanssa samalle viivalle, kun olen saanut astmalääkkeet ja erivapauden käyttää niitä.

PARTASEN ASKEL on kulkenut tänä vuonna ennätystahtia. Huhtikuun puolivälissä Lappeenrannan Urheilu-Miesten edustaja paransi omissa nimissään ollutta 22-vuotiaiden 10 kilometrin Suomen ennätystään peräti 20 sekunnilla aikaan 40.07.

Kolme viikkoa sitten Partanen venytti äärirajojaan Portugalissa tekemällä 20 kilometrillä ajan 1.29,54, vaikka hellettä oli yli 30 astetta.

Alle 23-vuotiaiden EM-raja alittui, mutta hintana oli lämpöhalvaus.

-Pari tuntia kisan jälkeen minut vietiin hotellilta ambulanssilla sairaalaan, Partanen kertoo.

-Kyllä siinä vähän säikähti, kun tärisi ja lämpöä oli 40 astetta, eikä oikein tiennyt mitä tapahtuu. Ja kun oltiin ulkomailla, ei saanut lääkäristäkään oikein mitään tolkkua, että missä jamassa itse on.

PARTANEN OLI kisan jälkeen viikon tekemättä mitään, mutta kevyiden lenkkien kautta jalat ovat alkaneet viedä miestä eteenpäin entiseen malliin.

Alkuvuoden suurin murheenkryyni Partasella liittyy juuri askeltamiseen. Tshekin Podebradyssa huhtikuun alussa tullut hylkäys johtui epäpuhtaasta tekniikasta.

-Miulla on ollut vähän lennokas se askel. Ei ole hyvä kilpailla, kun joka kerta tuomarin kohdalle tullessa miettii, että mitäköhän se nyt näyttää, Partanen sanoo.

-Olisi kiva, kun olisi itsevarma olo ja voisi keskittyä vain kävelyyn. Nyt vaikuttaisi siltä, että tekniikka on saatu aika hyvin kuntoon.

PARTANEN ON muuttanut lapsuudenmaisemistaan Lappeenrannasta Porvooseen, jossa hänen tyttöystävällään on työpaikka.

Kilparadalla kestävyysurheilijan veri vetää vielä paljon Porvoota kauemmas. Partasen tämän kauden päätavoitteena ovat alle 23-vuotiaiden EM-kisat, jotka järjestetään heinäkuussa Tshekissä.

Isona maalina siintää ensi vuoden Lontoon olympialaiset.

-Olympialaisten pitäisi olla ihan mahdollisuuksien rajoissa, sillä ennätykseni on 1.26 ja raja on 1.24. Tällä kaudella olen kehittynyt, mutta en vain ole saanut onnistumista. Toivottavasti sellainen tulisi EM-kisoissa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Aku Partanen pyyhki hikeä kasvoiltaan voipuneena mutta onnellisena viime vuoden syyskuussa Lappeenrannassa järjestetyissä maantiekävelyn SM-kilpailuissa. Partanen voitti tuolloin kotikaupungissaan 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Veli-Matti ”Aku” Partanen

s. 28.10.1991

Asuu Porvoossa

Edustaa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä

Ennätykset maantiekävelyssä:

5 km 21.11

10 km 40.07, 22-vuotiaiden Suomen ennätys, Suomen kaikkien aikojen listalla kolmas, edellä vain Valentin Kononen (SE 39.20) ja Reima Salonen (39.45)

20 km 1.26.35, 22- ja 19-vuotiaiden Suomen ennätys, Suomen kaikkien aikojen listalla 11.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen