Anne Ukkonen tahtoo tukea omaleimaista luumäkeläisyyttä

Uusi kunnanjohtaja ei halua Luumäestä nukkumalähiötä. Suomenniemelle pikainen kuntaliitos sen sijaan olisi järkiratkaisu.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kunnanjohtaja Anne Ukkosen toimenkuvaan tulee vuodenvaihteessa muutoksia. Kun virkapaikka vaihtuu Suomenniemeltä Luumäelle, johtamiselle ja kehittämiselle tulee tilaa aiempaa huomattavasti enemmän.

Suomenniemen ohuesti miehitetyssä kunnantalossa on tarvittu jokaista käsiparia juoksevien asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi juuri ennen haastattelun alkua Ukkonen kirjoitti kesäaikatauluja koskevan ilmoituksen työkeskuksen oveen.

-Vaiva olisi ollut suurempi, jos olisin delegoinut tuonkin lapun kirjoittamisen jollekin alaiselleni.

Suomenniemen entiset kunnanjohtajat ovat menestyneet maailmalla, koska he ovat oppineet kantapään kautta, kuinka kunnan asioita käytännön tasolla hoidetaan ja mihin henkilökunta voi venyä.

Ukkonen onkin toistuvasti puhunut henkilöstön jaksamisen puolesta yhä vaativammaksi muuttuvalla kunta-alalla.

ALUNPERIN Ukkonen aikoi jatkaa Suomenniemen kunnanjohtajana väistämättömään kuntaliitokseen asti. Sitten Luumäeltä tuli niin kiinnostavia yhteydenottoja, ettei niitä voinut ohittaa.

-Luumäellä on leveämmät hartiat. Sen sijainti on edullinen, talous kunnossa ja reipas kaavoitus parhaillaan käynnissä.

Lappeenrannan läheisyys takaa sen, että kuntaan on helppo saada uusia asukkaita. Jos ja kun viisumivapaus toteutuu, Luumäki saa varmasti osansa Helsingin ja Pietarin välisestä kanssakäymisestä.

-Suurin haaste on siinä, miten Luumäki profiloidaan tulevaisuudessa. Mitkä ovat ne paikalliset omaleimaiset piirteet, joilla kunta erottuu muista?

Vaikutuksen tehneitä kohteita on jo tähän mennessä monta. Kivijärven ohella Ukkonen mainitsee Taavetin linnoituksen, jonka tuotteistaminen voi avata uusia mahdollisuuksia matkailulle.

Päällisin puolin Luumäki on tullut tutuksi Länsi-Saimaan kuntien yhteistyötoimikunnassa, mutta nyt alkavat syventävät opinnot. Vuoden lopulla asioita on tarkoitus käydä läpi yhdessä eläkkeelle jäävän kunnanjohtaja Terttu Heimalan kanssa.

-Sillä mielellä lähden, että jään Luumäelle pitemmäksi aikaa. Asuntoilmoituksia ja tonttitarjontaa seurataan nyt tarkkaan.

UUSI hallitusohjelma heikentää entisestään Suomenniemen kunnan tilannetta. Ukkonen pitää huonoista vaihtoehdoista parhaimpana nopeasti toteutettavaa kuntaliitosta. Se ehtisi astua voimaan vuoden 2013 alusta lukien, ja tällöin voitaisiin vielä hyötyä parin miljoonan euron suuruisesta yhdistymisavustuksesta.

-Välimatkat eivät ole ongelma Suomenniemen kehittämisessä. Nyt vaarana on pikemminkin yksityisen palvelutuotannon rapistuminen.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Anne Ukkosen ideapankki todettiin Suomenniemellä miltei pohjattomaksi. Ideointi jatkuu vuodenvaihteesta lähtien Luumäellä.

Anne Ukkonen

Syntynyt 1970 Mikkelin maalaiskunnassa.

Kunnallistutkinnon sosionomi ja hallintotieteiden maisteri.

Toiminut vuoteen 2009 asti muun muassa konsulttina, siirtyy Luumäen kunnanjohtajaksi vastaavista tehtävistä Suomenniemeltä.

Avoliitossa.

Harrastuksina kuntoilu, lukeminen ja moottoripyöräily.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen