Energiamaa viilaa brändiä ja etsii rahoittajia

Lappeenrannan Energiamaa-tiedekeskuksen suunnittelu etenee. Myös Mikkelin tiedekeskusta ja Kouvolan Energiativolia valmistellaan täyttä häkää. Kaikki hankkeet etsivät kilvan rahoittajia.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Energiamaa-tiedekeskuksen suunnitteluhanke päättyi vuodenvaihteessa. Suunnittelu kuitenkin jatkuu edelleen. Hanketta suunnittelevat Pasi Toropainen ja Jarkko Iitiä Lappeenrannan seudun yrityspalveluista kertovat, että parhaillaan on käynnissä brändin viilaus ja rahoittajien etsintä.

-Hanketta ei missään tapauksessa ole heitetty romukoppaan. Suunnittelutyö jatkuu nyt yrityspalvelujen normaalina sisäisenä työnä, hankkeen projektipäällikkönä toiminut Toropainen kertoo.

Toropaisen mukaan parhaillaan käydään neuvotteluja potentiaalisten rahoittajien ja operaattoreiden kanssa. Lisäksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa viilataan brändiä. Myös neuvottelut keskuksen sijainnista ovat käynnissä.

Suunnittelua ei jarruta se, että myös Kouvolaan ja Mikkeliin ollaan suunnittelemassa samankaltaisia uusiutuvaan energiaan perustuvia viihteellisiä tiedekeskuksia.

-Energia on nyt mielenkiintoinen aihe kaikkialla. Meillä hanke on kuitenkin omaa luokkaansa, koska täällä on esimerkiksi energiatekniikan yliopisto. Sitä paitsi matkailu on kehittymässä kovaa vauhtia juuri meidän alueella, mutta elämystyyppinen kohde puuttuu vielä, perustelee Toropainen.

Liikesuunnitelman mukaan Elämysmaasta on tulossa tietoperustainen koko perheen elämysmatkailukohde. Toropainen ja Iitiä eivät tässä vaiheessa halua antaa arviota hankkeen aikataulusta tai kustannuksista. Poliittiseen päätösprosessiin Elämysmaa on tulossa lähiaikoina.

Kouvolan Tykkimäen Energiativoli -hankkeen projektipäällikkö Minna Pasila myöntää, että toteutuessaan hankkeet kilpailevat asiakkaista. Hänen mukaansa Energiativoli on kuitenkin askeleen edellä, koska tivoli tulee toimivan huvipuiston yhteyteen.

-Energiativolin ei tarvitse houkutella asiakkaita, koska valmis kävijäkunta on jo olemassa, Pasila huomauttaa.

Hankkeen rahoitus on kuitenkin vielä auki. Jos tarvittavat rahoittajat ja laitetoimittajat löytyvät, Energiativoli avataan jo kesällä 2012.

Myös Mikkeliin tulevan tiedepuiston suunnittelu on kovassa vauhdissa. Hankkeesta vastaavan Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Misetin toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki vastaa puheluun ulkomailta. Hän on parhaillaan tutustumassa eri maiden tiedekeskuksiin.

-Lappeenrannan suunnitelmat eivät vaikuta meihin. Suunnitteluvaihe kestää vuoden loppuun, jonka jälkeen tehdään päätöksiä. Kyllä me sillä mielellä olemme, että hanke toteutuu, Ylijoki kertoo.

KUVATEKSTI

Lukas Pearsall

Energiasta on tullut elämysmatkailun uusi hittisana. Kouvolan Tykkimäkeen (kuvassa) kaavaillaan Energiativolia, Lappeenrantaan Energiamaata ja Mikkeliin energiateemaista tiedekeskusta.

Energiativolin ei tarvitse houkutella asiakkaita, koska valmis kävijäkunta on jo olemassa.

Minna Pasila

Mikkelin

”kakkos-Heureka”

Mikkeliin kaavailtu Vantaan Heurekan tyyppinen tiedekeskus.

Tiedekeskuksessa olisi näytteillä Vantaan Heurekan varastossa olevia näyttelyitä.

Lisäksi keskukseen suunnitellaan energiateemaa.

Hanketta hallinnoi Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset.

Hanke on suunnitteluvaiheessa vuoden loppuun saakka.

Tiedekeskus avataan aikaisintaan 2014.

Lähde: Misetin toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki, Etelä-Saimaan arkisto.

Kouvolan Energiativoli

Kouvolan Tykkimäen yhteyteen suunniteltu uusiutuvan energian teemapuisto.

Ideana on esitellä uusiutuvalla energialla toimivia laitteita, kuten aurinkovoimalla käyvää karusellia.

Hankkeen suunnitteluvaihe on päättymässä, kuluvan talven aikana hankkeelle etsitään rahoittajia.

Hanketta hallinnoi Kouvolan seudun kehittämisyhtiö Kouvola Innovation Oy.

Suunnitteluvaiheen rahoittivat Kymenlaakson liitto, Kouvolan kaupunki ja huvipuisto Tykkimäki.

Jos hankkeelle löytyy rahoittajat, energiativoli aukeaa jo kesällä 2012.

Lähde: Energiativolihankkeen projektipäällikkö

Minna Pasila.

Lappeenrannan Energiamaa:

Lappeenrantaan suunniteltu energia- ja ympäristöasioihin keskittyvä kansainvälisen tason tiedekeskus Hanketta hallinnoi Lappeenrannan seudun yrityspalvelut (LSYP).

Valmisteluhanke päättyi liiketoimintasuunnitelmaan ja hankkeen loppuraporttiin vuoden 2010 loppuun.

Nyt liiketoimintasuunnitelmaa viedään eteenpäin LSYP:n sisäisenä työnä.

Suunnitteluhankkeen rahoittivat Etelä-Karjalan liitto ja Lappeenranta-Imatra-seudun koheesio- ja kilpailukykyohjelma (KOKO).

Energiamaan mahdollista toteutumisaikataulua ei haluta vielä kertoa.

Lähde: Pasi Toropainen Lappeenrannan seudun yrityspalveluista, Etelä-Saimaan arkisto.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty