Categories
Artikkelit

Erikoisnäyttely esittelee Svinhufvudien perhe-elämää

P. E. Svinhufvudin syntymästä on kulunut 150 vuotta. Presidentin kotimuseo juhlii merkkivuotta uudella näyttelyllä ja presidenttiä esittävällä vahanukella.

Veera Jääskeläinen

LUUMÄKI. Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseoon Kotkaniemeen on hankittu presidenttiä kuvaava vahanukke. Vahanuken paljasti valtioneuvos Riitta Uosukainen keskiviikkona. Samalla Kotkaniemessä vietettiin Pieniä tarinoita suurmiehestä -näyttelyn avajaisia.

Vahanuken hankinnasta vastasi P. E. Svinhufvudin muistosäätiö. Säätiö tilasi nuken valmistuksen virolaiselta pariskunnalta Ene ja Andres Mändiltä.

– Virolaiset sopivat hyvin tekijöiksi, sillä Svinhufvudilla oli läheiset suhteet Viroon, sanoo Kotkaniemessä oppaana toiminut Mari Kurkan.

Vahanukke tervehtii museoon tulijoita presidentin vanhassa työhuoneessa.

Pieniä tarinoita suurmiehestä -näyttelyssä on esillä presidentin yksityiselämään liittyviä kuvia ja esineitä. Perhekuvia on kerätty sukulaisten kotialbumeista. Esillä on myös presidenttiparin sukutaulu sekä aikajana heidän elämästään.

Svinhufvudin suvussa on vielä henkilöitä, jotka muistavat presidentin ja tämän vaimon hyvin. Heidän muistojaan voi katsella ja kuunnella dvd:ltä, joka pyörii näyttelyssä.

Vitriineistä löytyy muun muassa metsästykseen ja arkipäivään liittyviä esineitä, kuten sorsahoukutin, jänisräikkä, Ukko-Pekan itsensä keräämiä ja prässäämiä kasveja ja Ellen Svinhufvudin maalaamia kahvikuppeja.

Svinhufvudit asuivat Kotkaniemessä Luumäellä pitkään, ja paikka oli pariskunnalle hyvin rakas.

– Näyttely kuvaa elämää Kotkaniemessä, kiteyttää Sirkka Svinhufvud.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Pehr Evind Svinhufvudin syntymästä. Sekä vahanukke että Pieniä tarinoita suurmiehestä -näyttely juhlistavat pyöreitä vuosia.

Näyttelyn on suunnitellut luumäkeläinen taiteen tohtori Outi Turpeinen, ja sen ovat koonneet valokuvataiteilija Elina Brotherus sekä taidehistorioitsija Leena Svinhufvud.

– Näyttely on auki ainakin tämän vuoden loppuun, mutta toiveissa on, että se jäisi pidemmäksikin aikaa, toteaa Sirkka Svinhufvud.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen