Hömelö Esko, huijaava Vilkastus ja ilkeä äiti Martta

Nummisuutareitten hahmot noudattavat perinteistä komedian henkilögalleriaa. Eskon ympärillä häärii huijariystävä, äreä äiti ja humalassa toikkaroiva veli.

Hanna Romppainen

Lappeenranta. Linnoituksen kesäteatterin lavalle levittäytyy perjantaista alkaen ihmissuhteiden vyyhti, joka on kuin saippuaoopperasta. Karikatyyrimäisten hahmojen väliset jännitteet luovat Nummisuutarit-näytelmän hauskuuden, joka on kestänyt hyvin aikaa.

Kaiken keskiössä on Esko. Lappeenrannan Nummisuutarit ohjaavan Jukka Keinosen mukaan Aleksis Kivi on kirjoittanut kaikki näytelmän henkilöhahmot Eskon kautta. Näytelmän rakentamisessa on olennaista saada asiat tuntumaan sellaisilta kuin Esko ne kokee.

— Henkilöt näyttäytyvät siinä valossa kuin Esko heidät näkee. Hänelle Martta on tuomitseva äiti ja Topias rakastava isä.

Näytelmän perusasetelma on Keinosen mukaan Esko vastaan yhteisö. Eskoa Linnoituksen kesäteatterissa näyttelevän Riku Niemisen mukaan alaikäiselle Eskolle olennaisin sosiaalinen piiri on edelleen perhe. Suhteita ulkomaailmaan on vielä hyvin niukasti.

Eskolla on perheessään ja yhteisössään lapsenkaltaisen miehen surullinen asema, kiusatun miehen rooli. Lopulta viha tarttuu myös häneen.

— Esko on yhteisön poikkeusyksilö, jossa tapahtuu muutos, kun hän joutuu kosketuksiin maailman kanssa, Keinonen sanoo.

Esko on epäonninen sulhaskandidaatti, jota lähes kaikki ympärillä olevat käyttävät jollain tavalla hyväkseen. Mikko Vilkastus vie rahat, ja äiti tahtoo pojan kautta perinnön eikä säästele pamppuaan.

Keinosen mukaan Eskon lapsenomaisuus luo hahmon hauskuuden. Niemisen mukaan Eskosta tekee hauskan se, että hän tekee ensin ja ajattelee vasta sitten.

Esko on kaikissa tunteissaan ja tekemisissään sataprosenttinen. Hyväntahtoisuus muuttuu hetkessä kiivaudeksi ja laantuu taas.

Eskon puhemiehenä toimiva Mikko Vilkastuksen rooli on Keinosen mukaan erityisen kiinnostava. Hän pelaa läpi näytelmän peliä yleisön kanssa. Mikko paljastaa yleisölle salaiset juonet, jota näyttämöllä olijat eivät tiedä.

Nummisuutareiden hahmot ovat tunnistettavia ja siksi ne ovat kestäneet aikaa. Ne ovat Keinosen mukaan arkkityyppisiä, mutta eivät yksitasoisia.

Henkilöhahmoihin Kivi on Keinosen mukaan kirjoittanut ikuisia aiheita. On lasten ja vanhempien välinen jännite. On ensirakastajapari ja pari, joka ei saa toisiaan. On tohvelisankari mies ja katkeroitunut vaimo.

Käänteentekevää Kiven näytelmässä on Keinosen mukaan se, että Kivi ei selittele, psykologisoi tai koristele asioita. Hän näyttää ne sellaisena kuin ne ovat.

Nummisuutarit Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa, ennakkonäytös 1.7. ja ensi-ilta 2.7. klo 19.

Kuvatekstit

Nahkasuutari Esko (roolissa Riku Nieminen) on hyväntahtoinen ja hölmö nuorukainen Nummisuutarit-näytelmän keskiössä. Riku Niemisen mukaan Esko on kaikkea muuta kuin jees-mies. Hän elää tunteella. Hän on suunnattoman itsepäinen ja toimii niin kuin hänen sydämensä sanoo.

Eskon puhemiehenä epäonnisella hääreissulla häärää Mikko Vilkastus (roolissa Turo Mattila). Mikko Vilkastuksen näkökulmasta Esko on hellyttävä ja helposti vedätettävissä oleva kaveri, josta on helppo ottaa ilo ja hyöty irti. Vilkastus on ketku, joka pelaa koko ajan omaan pussiinsa.

Karrin isännän kasvattitytär Kreeta (roolissa Kaisu Kärri) on Eskon ihastuksen kohde. Menneisyydessä Esko ja Kreeta ovat vaihtaneet kerran katseita. Eskon ihastus on ollut kuitenkin koko ajan yksipuolista.

Isä Topias (roolissa Raimo Grönberg) on kuin poikansa Esko. Hän on näytelmän henkilöistä ainoa, joka pitää Eskoa hienona miehenä. Parisuhteessaan Topias on tossun alla.

Äiti Martta (roolissa Tarja Kuorttinen) on Nummisuutareiden perheen pää. Molempien poikien selkänahat ovat saaneet tuntea Martan vihaisen pampun. Martta on kiivassanainen, vihainen ja pettynyt avioliittoonsa. Eskon hän näkee saamattomana nahjuksena, mutta toivoo, että hänen kauttaan voisi päästä kiinni perintöön.

Iivari (roolissa Ville Lamberg) on Eskon hulttioveli, joka pakenee Nummisuutarien perhehelvettiä viinaan. Äiti-Martan pamppu on Eskon ja Iivarin yhteinen vihollinen. Isä Topias on läheisempi Eskon kuin Iivarin kanssa.

Nummisuutareiden ottotytär Jaana (roolissa Liisa Pöntinen) on näytelmän uhri. Hän on perheessä ulkopuolinen ja kaltoin kohdeltu. Jaana on rakastunut Kristoon, mutta aivan kuten Romeossa ja Juliassa perhe yrittää estää heidän liittonsa. Perheen kaunan taustalla toive siitä, että Jaana ottaisi Eskon miehekseen.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen