Imatra alkaa etsiä totuutta vanhusten hoidon tasosta

Viedäänkö vanhuksia edes kerran viikossa ulkoilemaan tai suihkutettavaksi? Kaupunginhallitus ryhtyy tänään miettimään vastaustaan valtuuston vaatimaan selvityspyyntöön.

Hannu Ojala

IMATRA. Imatran kaupunginhallitus ryhtyy tänään pohtimaan vastaustaan valtuustolle Imatran vanhustenhoidon laadusta.

Valtuustolle raportoivan tarkastuslautakunnan mukaan työn kiireisyyden takia osastoilla ei ole mahdollista tarjota suihkutusta ajoittain edes yhtä kertaa viikossa.

Lautakunnan arviointikertomus sai yksimielisen valtuuston vaatimaan kaksi viikkoa sitten hallitukselta nopeaa selvitystä hoidon tosiasiallisesta tasosta. Hallituksen saama toimenpidevaatimus on Imatralla erittäin poikkeuksellinen.

Kaupungin hallintojohtaja Marita Toikka-Kemppinen ennakoi, että valtuusto saa haluamansa selvityksen hallitukselta heti kesälomakauden jälkeen.

Asia ei ole vielä tämän päivän esityslistalla, mutta hallituksen puheenjohtajistolta odotetaan linjauksia voimakkaita väitteitä sisältäneen arviointikertomuksen liitteen jatkokäsittelystä.

Toikka-Kemppisen mukaan tilanne on uusi, koska esiin tulleet tiedot ovat ristiriidassa vuosittain tehtävän työilmapiiriselvityksen tulosten kanssa.

Kaupunginhallituksen ongelma liittyy peruskysymykseen eli työntekijöiden näkemyksiä selvittäneen lautakunnan saamien vastausten yleistettävyyteen.

Lautakunnan kirjaukset perustuivat henkilökunnan haastatteluihin ja niitä edeltäneisiin kirjallisiin kyselyihin.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Semi (kok.) kertoo, että lautakuntaan ei olla valtuuston kokouksen jälkeen oltu yhteydessä. Semi kuitenkin torjuu väitteet siitä, että yhteenveto työntekijöiden näkemyksistä olisi perustunut vain muutaman vuorossa olleen työntekijän lausuntoihin.

Kyselylomakkeet lähtivät kymmenille henkilöille.

Lautakunnan tahdon mukaisesti työntekijöitä kuultiin sillä tavalla, että heidän esimiehensä eivät olleet läsnä tilaisuudessa. Vastaava tapa on ollut käytössä jo vuosi sitten, jolloin tarkastus keskittyi kaupungin yhteispalveluihin.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala