Remonttien tarve painaa kouluja

Joukko Lappeenrannan kouluja ja päiväkoteja on kipeästi remontin tarpeessa. Lisätyt määrärahat tähtäävät aiempaa perusteellisempiin remontteihin.

Helka Pylkkö

LAPPEENRANTA. Moni oppilas ja opettaja joutuu viettämään arkeaan melkoisten muutosten keskellä. Lukuisia kouluja korjataan, jolloin oppilaitosten väki siirtyy parakkeihin ja muihin väliaikaistiloihin. Myös päiväkoteja remontoidaan.

Normaalia arkea hankaloittavat siirtymiset ja epätietoisuus tulevasta turhauttavat useita. Kiinteistöt ovat kuitenkin siinä kunnossa, että niitä on pakko korjata. Toisaalta väliaikaistiloja ei ole tarjolla ylenpalttisesti.

-Kaikille pyritään löytämään asianmukaiset opetustilat, sanoo kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Tiedonpuute voi turhauttaa. Willberg toteaa, että asioista pyritään tiedottamaan riittävän ajoissa ja esimerkiksi syksyyn on vielä aikaa. Käytännön tiedotuksesta huolehtivat rehtorit.

-Kovin keskeneräisiä asioita ei lähdetä informoimaan.

Hämmästystä saattaa herättää, miksi niin monen opetustilan remonttiin ryhdytään samaan aikaan. Ruuhka nimittäin aiheuttaa pulaa väliaikaistiloista.

-Kasvatus- ja opetustoimella on noin 70 toimipistettä, joita on korjattava tasaisin väliajoin. Vuosittain pitäisi olla korjattavana kahdesta kolmeen kohdetta, Willberg selittää.

-Pulma on, että menneinä vuosina ei ole pystytty tekemään korjauksia tällä tahdilla, joten on syntynyt ruuhkaa.

Willberg muistuttaa lisäksi, että korjauksia on porrastettu eri vuosille.

Syy korjausten viivästymiseen on rahan puute. Nyt kaupunki on lisännyt opetustilojen ja muidenkin kiinteistöjen korjaamiseen varattavia määrärahoja.

-Jos kiinteistöjä halutaan ylläpitää, on tehtävä aiempaa suurempia remontteja. Aikoinaan ei myöskään osattu tehdä asioita samoin kuin nykyään. Esimerkiksi sisäilmatutkimukset ovat tulleet kuvaan vasta nyt, kertoo Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen.

Yhden kohteen useat remontit johtuvat niin ikään rahapulasta. Se on tehty, mitä kulloinkin on pystytty. Kyse ei siis ole vanhojen korjausten paikkailusta.

-Virheinvestointeja ei ole tehty, Suuronen täsmentää.

Esimerkiksi Lyseon lukiossa aloitetaan massiivinen päärakennuksen remontti lokakuussa. Se vie noin vuoden tai hiukan enemmän.

Neljä opetustilaa käsittävä parakki lukion pihalla pysyy aloillaan ensi vuoden loppuun.

Lisää parakkeja paikalle ei mahdu, joten loput väliaikaistilat hankitaan muun muassa AKTIVAlta.

Remonttirumban keskellä etsitään pysyviä ja toimivia ratkaisuja tulevaisuudelle. Muun muassa Lauritsalan seudun kouluille kaavaillaan järkevää yhteisratkaisua. Kimpisessä vapautuvat amk-tilat helpottavat perusopetuksen ja lukion tilanahtautta.

Remontteihin luvassa rahaa

Lappeenrannassa korjataan lähivuosina ainakin 19 koulua ja päiväkotia.

Suunnitelmat remonteista on tehty vuoteen 2016 saakka.

Opetustoimen kiinteistöjen korjaukseen ja uudisrakentamiseen on budjetoitu noin 7,6 miljoonasta vajaaseen 16 miljoonaan euroon kutakin vuotta kohden.

Lisäksi Joutsenon remonttien rahoitus sovittiin erikseen kuntaliitoksen yhteydessä.

Osa kaupungin saamista vuokratuloista varataan kiinteistöjen remontteihin. Tekninen lautakunta määrittelee nämä summat ja kohteet vuosittain.

Kirjoittaja:
Helka Pylkkö